Kom ihåg att testa dig för klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och ungefär 35 000 personer får sjukdomen varje år enligt folkhälsomyndigheten. De flesta som får sjukdomen får inga symtom men obehandlad klamydia kan göra det svårare att få till en graviditet. Därför är det viktigt att du testar dig om du har haft sex utan skydd med en ny eller tillfällig partner.

Klamydia orsakas av en bakterie som framförallt sprids genom slidsamlag eller anala samlag. Du kan skydda dig genom att använda kondom eller slicklapp när du har sex med någon. Det är viktigt att du får behandling om du har klamydia eftersom sjukdomen annars kan göra det svårt att få till en graviditet.

Flera sätt att testa sig

Det finns flera sätt som du kan testa dig på. Du kan besöka en mottagning, beställa ett test på nätet eller köpa ett test på ett apotek.

I de flesta landsting kan du logga in och beställa ett gratis klamydiatest på 1177.se. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Om testet visar att du har klamydia behöver du få behandling på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning.

På mottagningen får du berätta hur eller av vem du tror att du kan ha smittats. Du måste också berätta om du kan ha spridit sjukdomen vidare till någon eller några. Det beror på att klamydia ingår i smittskyddslagen.

De som blir kontaktade får aldrig reda på vem som gett mottagningen deras namn om du inte själv vill.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter