Ögoninflammation hos barn

Skriv ut (ca 3 sidor)

Det är vanligt att barn får en ögoninflammation, ofta i samband med en förkylning. För det mesta går det över inom en vecka utan behandling med något läkemedel.

Skriv ut

Symtom vid ögoninflammation

Symtom vid ögoninflammation

När barnet har fått en ögoninflammation blir ögonvitan röd och irriterad. Det är den genomskinliga slemhinna som täcker ögat och insidan av ögonlocken som har blivit inflammerad. Vanligtvis ser ögat svullet ut och det kan kännas som att det skaver i ögat. Det brukar också rinna en kladdig vätska, så kallad var, från ögat. Vätskan gör att ögonen klibbar ihop, speciellt på morgonen. För det mesta är båda ögonen inflammerade.

När barn får ögoninflammation beror det oftast på att de har fått en infektion som har orsakats av virus eller bakterier i ögat. Inflammationen är ett sätt för kroppen att försvara sig. En ögoninflammation kan också bero på en allergisk reaktion eller att barnet har skadat eller fått skräp i ögat.

Fäll ihop

Hur ska en ögoninflammation skötas?

Hur ska en ögoninflammation skötas?

Om barnet har var i ögonen är det bra att torka bort det med mjukt papper. Kasta sedan pappret för att minska smittorisken. Varet kan också torkas bort med ljummet kranvatten.

Om ögonen klibbar ihop, till exempel när barnet har sovit, kan du blöta en kompress eller papper och lägga på ögat. Då brukar varet löses upp och lossnar lite, och är lättare att torka bort.

Det är bra att byta örngott varje dag. Barnet bör också ha en egen handduk, både hemma och i förskolan eller familjedaghemmet.

Fäll ihop

Nyfödda barn

Nyfödda barn

Det är vanligt att nyfödda barn har gulaktigt sekret i ögonen. Det beror på att de har trängre tårkanaler än äldre barn och vuxna. Om barnet har mycket sekret kan du torka bort det med mjukt papper.

Fäll ihop

Kan barnet vara i förskolan?

Kan barnet vara i förskolan?

Barn som har röda ögon och lite kladdiga ögon på morgonen, men inte under resten av dagen, behöver inte vara hemma från förskolan om de mår bra för övrigt. Men om barnets öga klibbar ihop och du måste torka var ur ögonen flera gånger per dag har barnet en kraftig ögoninflammation. Även om barnet mår bra i övrigt bör det vara hemma från förskolan eller familjedaghemmet, dels för att det smittar, dels för att barnets öga måste tvättas flera gånger om dagen. Barnet kan gå tillbaka till barngruppen när den kraftiga inflammationen har läkt och ögat inte är varigt längre.

Barn med allergibesvär i ögonen behöver inte vara hemma. 

Fäll ihop

Smittar lätt

Smittar lätt

Ögoninfektionen smittar lättast bland små barn eftersom de leker så nära varandra. Smittan sprids bland annat när barnet gnuggar sig i ögonen och sedan tar på leksaker eller på andra barn. Skolbarn har inte samma närkontakt, men om det är en kraftig ögoninfektion kan de ändå behöva vara hemma om ögonen är irriterade.

Fäll ihop

Hur kan jag undvika att barnet får en ögoninflammation?

Hur kan jag undvika att barnet får en ögoninflammation?

Om många i omgivningen är förkylda är det bra att vara noggrann med att tvätta händerna för att inte ögoninfektioner ska spridas. Det är också bra om man både hemma och i förskolan eller familjedaghemmet byter handdukar ofta.

Fäll ihop

Söka vård

Söka vård

Oftast går ögoninflammationen över av sig själv inom en vecka.

Om barnet har en mycket kraftig inflammation och det bildas mycket var, eller om inflammationen inte går över inom en vecka, bör du kontakta vårdcentralen. Om vårdcentralen är stängd eller du inte kan få någon tid där bör du i stället söka vård på en jourmottagning eller akutmottagning. Inflammationen kan behöva behandlas med antibiotika. Efter två dagars behandling med antibiotika smittar det inte längre och om barnet orkar och mår bra i övrigt kan hen gå till förskolan eller familjedaghemmet, eller skolan.

Du bör också söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om barnet är känsligt för ljus eller har svåra besvär i bara det ena ögat och du misstänker att det är skadat.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Läs mer om förkylning hos barn.

 

Fäll ihop

Texten finns översatt - Other languages

Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-12-07
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro