Proscar

Skriv ut (ca 2 sidor)
Skriv ut

Läkemedelsinformation

Läkemedelsinformation

Proscar är ett läkemedel som används vid godartad prostataförstoring. Det tillhör läkemedelsgruppen 5-alfa-reduktashämmare och det verksamma ämnet är finasterid.

Recept och högkostnadsskydd

Proscar finns som tabletter i styrkan 5 milligram. Medicinen är receptbelagd.

Ibland ingår medicinen i högkostnadsskyddet för läkemedel. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Dihydrotestosteron, som är den aktiva formen av det manliga könshormonet testosteron, behövs för prostatakörtelns normala funktion och tillväxt. Det bildas i prostatakörteln med hjälp av enzymet 5-alfareduktas. Finasterid hämmar detta enzym, så att det bildas mindre dihydrotestosteron, vilket leder till att prostatakörtelns storlek minskar. Detta ger till resultat att urinflödet kan förbättras och risken att inte kunna kissa minskar. Den bästa effekten har man om prostatakörteln är stor från början.

När man slutar använda läkemedlet börjar prostatakörteln ofta växa igen, och besvären kan då återkomma.

Hur tar man medicinen?

Man ska svälja tabletten hel med lite vatten. Tabletten får ej krossas eller delas.

Tabletterna är känsliga för ljus och bör därför förvaras i originalförpackningen.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos är en tablett, 5 milligram, om dagen som engångdos.

Om man har glömt att ta en tablett ska man hoppa över den glömda dosen och ta nästa dos som vanligt, nästa gång det är dags.

Viktigt

Tabletter som har gått sönder ska inte hanteras av kvinnor som är eller kan tänkas bli gravida. Det verksamma ämnet kan tas upp genom huden och påverka fostrets utveckling.

Biverkningar

En del av de män som använder finasterid kan få minskad sexlust, impotens, nedstämdhet eller föstorade bröstkörtlar. I de flesta fall går detta tillbaka när man slutar med medicinen.

Om man får biverkningar som är besvärliga bör man kontakta sin läkare. Man kan då behöva någon annan form av behandling.

Andra läkemedel med samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller finasterid. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket. Exempel på läkemedel som innehåller finasterid är

Det finns också ett annat läkemedel, Propecia, som innehåller en lägre dos av det verksamma ämnet finasterid och som har ett annat användningsområde.

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Det finns andra läkemedel som verkar på samma sätt och som man inte ska använda samtidigt med Proscar

  • Avodart.
Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177.se och läkemedelstexter

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

När du köper läkemedel på recept erbjuder apoteket ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-11-27
Skribent och redaktör:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Tareq Alsaody, kirurg, specialiserad på njurar och urinvägar, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.