Armar och händer

Artros i tummen

I kroppens leder finns brosk som gör leden stadiga och möjliggör att skelettets ben kan glida mot varandra. Artros innebär att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp. De flesta som får artros är äldre än 50 år.

Artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsben kallas tumbasartros och brukar kännas när du rör på tummen.

Orsaken till sjukdomen är oftast okänd, men risken ökar efter skador. Det är oklart om någon form av träning hjälper eller förebygger.

Om du har artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsbenet kallas det för tumbasartros.

Läs mer om skelettet.

Symtom

Tumbasartros kan ge besvär när du rör tummen. Tummen kan bli stel och svår att röra, och du kan bli svullen över leden.

Artrosen kan göra att det gör ont och att du får svårt att greppa med tummen. Smärtan kan leda till att du får svårt att ta i med full kraft när du ska lyfta något tungt.

Läs mer om ledvärk.

När och var ska du söka vård?

Kontakta en vårdcentral om besvären inte går över.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Kalmar län

Sök vård hos arbetsterapeut i Kalmar län

Du kan själv söka hjälp hos en arbetsterapeut utan att gå via din hälsocentral. Vi finns på flera mottagningar runt om i Kalmar län. När du kontaktar oss görs en första bedömning och du bokas antingen till ett video-, telefon- eller fysiskt besök med en arbetsterapeut beroende på dina besvär.

Du söker till en arbetsterapeut genom att ringa 0480-42 15 33. Telefonnumret gäller hela Kalmar län och du kan nå oss helgfria vardagar. Du kan även söka till oss genom att logga in på 1177.se. Använd e-tjänsten egenanmälan/egenremiss som du hittar via våra mottagningar.

Behandling

Om du har svårt att till exempel lyfta tunga saker kan en arbetsterapeut eller en fysioterapeut göra en utredning och ge dig råd om hjälpmedel som underlättar vardagen. Du kan ofta behöva få ett stödjande bandage.

En del kan behöva få en kortisonspruta för att besvären i leden ska minska. En kortisonspruta hjälper bara tillfälligt, men kan upprepas.

Om du har stora besvär kan du behöva opereras. Det finns tre typer av operation:

  • En steloperation som begränsar rörligheten, men behåller kraften i tumgreppet och pekfingergreppet.
  • En senplastikoperation, där rörligheten behålls medan kraften blir något nedsatt.
  • En operation där en konstgjord led blir inopererad.

 

Kalmar län

Digital artrosskola i Kalmar län

Nu kan du få artrosbehandling när det passar dig. Du får information och anpassade övningar direkt i din mobil, surfplatta eller dator. Läs mer på Artrosskola, fysisk eller digital eller kontakta en av våra distriktsrehabiliteringar i Kalmar län för mer information.

Till toppen av sidan