Kostnader och ersättningar inom tandvård

Priser och tandvårdsstöd hos Folktandvården i Kalmar län

Innehållet gäller Kalmar län

På Folktandvården i Kalmar län är tandvården gratis till och med det år du fyller 23 år. Därefter får du betala för din tandvård.

Be om kostnadsförslag

Du har rätt att innan en behandling få ett kostnadsförslag av tandläkaren eller tandhygienisten för att se vad din behandling ungefär kommer att kosta.

Tandläkaren med medarbetare, tandhygienister och tandsköterskor, ska också upplysa dig om vilka behandlingsmetoder som finns och hur du på bästa sätt vårdar och behåller din tandhälsa.

Priser för allmäntandvård

Inom Folktandvården i Kalmar län finns en fast prislista för tandvård som gäller på alla folktandvårdskliniker i hela länet. På specialisttandvården gäller andra priser, kontakta din klinik för mer information.

Så här betalar du för din tandvård

Som kund hos Folktandvården i Kalmar län kan du välja mellan olika betalningsalternativ.

Betala med kort eller faktura

Hos oss betalar du med kort eller via en faktura. Betala gärna dina fakturor enkelt och säkert med e-faktura via din internetbank. Fakturan ska betalas inom 30 dagar. Om du inte har möjlighet att betala inom denna tid finns möjlighet till en avbetalningsplan. Kontakta Folktandvårdens kansli för mer information om hur du kan dela upp din faktura, telefon 0480-899 88.

Betala i förskott

Om du har möjlighet kan du betala för dina tandvårdskostnader i förskott. Du har då en innestående summa som kan nyttjas efter hand.

Betala vid varje besök

Vid omfattande vårdbehov som kräver flera besök är det önskvärt att du betalar fortlöpande och efter varje behandling.

Frisktandvård

Om du har ett Frisktandvårdsavtal kan du betala ditt avtal månadsvis med autogiro eller årsvis med faktura. Läs mer om Frisktandvård i Kalmar län.

Allmänt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd

Alla från 24 år och uppåt omfattas av ett statligt tandvårdsstöd. Det statliga tandvårdsstödet består av två delar:

  • allmänt tandvårdsbidrag
  • högkostnadsskydd för tandvård.

Läs mer om statligt tandvårdsstöd på statligt tandvårdsstöd på 1177 Vårdguiden eller på Försäkringskassans webbplats.

Särskilt tandvårdbidrag

Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna kan du behöva förebyggande tandvård. Då kan du ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag, som betalas ut av Försäkringskassan. Läs mer om särskilt tandvårdsbidrag på 1177 Vårdguiden.

Försäkringskassans webbplats hittar du också information om det särskilda tandvårdsbidraget.

Garantier

Hos oss får du garanti på flera behandlingar. Garantierna gäller på alla Folktandvårdens kliniker i Kalmar län. I nedan dokument följer en översikt över behandlingar och tider för garantierna. För detaljerad information är du välkommen att prata med din behandlare på den klinik där du är kund. 

Lagningar

En lagning kallas även för fyllning. Kompositfyllning (plastfyllning) som behöver göras om inom ett år ersätts utan kostnad med ny fyllning. Detta gäller under förutsättning att du och din tandläkare varit överens om att lagning är lämplig behandling.

Protetik

Protetik innebär behandlingar där tanden förses med en krona eller ersätts med konstgjorda tänder. Dessa ersättningar kan vara fastsittande eller avtagbara.

  • Avtagbar protetik (helproteser eller delproteser) - 1 års garanti.
  • Implantat - 5 års garanti. Ett implantat är en konstgjord rot i form av en skruv av titan, som tandläkaren sedan fäster dina nya konstgjorda tänder på.
  • Fastsittande tandburen protetik (krona eller bro/brygga) 3 års garanti. Kronor och broar kan ersätta en eller flera skadade eller saknade tänder. En bro omfattar flera tänder, en krona innefattar endast en tand. Under 3 år täcker garantin omgörning av kronor och broar oavsett orsak, förutom vid olycksfall eller arbetsplatsskada – då gäller andra försäkringar. Under 5 år täcker garantin även materialoch konstruktionsfel.

Tandreglering

Du får 2 års garanti på retainer – en stålbåge som ibland efter avslutad tandregleringsbehandling fästs på insidan av fronttänderna för att dessa inte ska kunna ändra läge. Skulle retainern lossa under garantitiden sätter vi kostnadsfritt fast den igen. Garantin gäller inte tändernas eventuella lägesförändringar.

Observera

Vid olycksfall (trauma) eller arbetsskada gäller inte våra garantier, då ersätts du via din olycksfallsförsäkring eller via din arbetsgivares försäkring vid arbetsskada.

  • För att garantin ska gälla för en behandling ska behandlingen ha utförts inom Folktandvården i Kalmar län.
  • Omgöring som omfattas av garantin ska utföras inom Folktandvården i Kalmar län eller av oss godkänd behandlare i annat företag.
  • För att garantierna ska gälla för dig som är betalande vuxen ska din behandling vara betald.

Frisktandvård – fast pris på tandvård

Med Frisktandvård får du regelbunden tandvård till fast pris i tre år.

Läs mer om rättigheter i vården

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan