Olyckor & skador

Skador på huvud och ögon

Har du fått en hjärnskakning eller en ögonskada? Läs mer här om olika skador på huvud och ögon.

Innehåll - Skador på huvud och ögon

Visa innehåll som:
  • Blödning under skallbenet – subduralblödning

    En subduralblödning är en blödning mellan hjärnan och skallbenet. Du kan få en sådan blödning efter ett slag mot huvudet. Blodet som samlas under skallbenet trycker mot hjärnan och kan leda till att du blir trött eller medvetslös.

  • Brutet näsben

    Ett brutet näsben kan orsaka en blödning i nässkiljeväggen och leder ofta till att näsan blir sned.

  • Hjärnskakning

    Du kan få hjärnskakning om du slår i huvudet hårt. Det är oftast inte allvarligt. Men om du har svimmat efter ett slag mot huvudet eller inte minns vad som har hänt är det viktigt att genast söka vård.

  • När barn slår i huvudet

    Det är vanligt att barn ramlar och slår i huvudet. Det brukar inte vara allvarligt, men vid kraftigare slag mot huvudet kan barnet behöva undersökas av läkare.

  • Skador på okbenet

    Okbenet är en del av skelettet i ansiktet och kallas även för kindben. Det kan gå sönder om du faller mot kinden eller får ett hårt slag.

  • Skräp eller frätande ämne i ögat

    Att få in skräp i ögat är vanligt och det kan kännas obehagligt. Ofta försvinner skräpet av sig själv när du blinkar. Ibland sitter skräpet fast och du kan behöva behandling. Det är viktigt att du sköljer ögat direkt och får behandling snabbt om du har fått ett frätande ämne i ögat.

  • Ögonskador

    Ögonskador kan bero på många olika saker. En del skador är lindriga och andra allvarliga. En del ögonskador går över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling.

Mer på 1177.se

När du loggar in på 1177.se

Med e-tjänsterna på 1177.se kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om de olika e-tjänsterna.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan