Läs andras frågor

Vad kan jag göra åt segt slem i halsen?

Fråga

Jag är nästan alltid slemmig i halsen. Det kommer bakom näsan och är segt och tjockt. Vad beror det på? Vad ska jag göra för att det ska minska?

Svar

Att få slem i halsen på det sättet du beskriver kan ha flera möjliga orsaker.

Infektioner och allergier

En vanlig orsak är förkylningar och andra infektioner i luftvägarna. Ofta finns slemmet kvar i flera veckor efter en förkylning. Du kan även få flera infektioner efter varandra som gör att slemmet aldrig riktigt försvinner.

En annan orsak kan vara allergier, till exempel mot pollen, kvalster eller pälsdjur.

Rökning och miljö

Några av näsans viktiga uppgifter är att värma, fukta och rena luften du andas in. Slemhinnan i näsan gör inandningsluften fuktig, och bildar slem som damm och andra partiklar fastnar i. Om du vistas mycket i torra och dammiga lokaler behöver slemhinnan bilda extra mycket slem för att kunna rena och fukta luften.

Det är vanligt att det bildas mer slem om du röker. Det kommer ofta efter några års rökning. Du kan också få besvär även om du inte röker själv, men vistas mycket i rökiga miljöer.

Vasomotorisk rinit

Nästäppa och nysningar tillsammans med ökat slem i näsan, kan vara något som kallas för vasomotorisk rinit. Du har liknande besvär som vid allergi, utan att det är något allergiskt som orsakar besvären.

Så kan du försöka minska mängden slem

Här kommer några tips som du kan prova:

  • Sluta röka om du gör det. Närstående som röker i din närhet bör också sluta.
  • Att dricka mycket vatten kan eventuellt hjälpa om du har segt slem.
  • På apoteket finns receptfria, slemlösande läkemedel som du kan pröva. Det finns inga studier som visar att läkemedlen har någon tydlig effekt, men en del tycker att de hjälper.

Du som är allergisk eller har vasomotorisk rinit kan få läkemedel utskrivna av läkare.

Till toppen av sidan