LÄS ANDRAS FRÅGOR

Mina pupiller är inte lika stora. Är det farligt?

Fråga

Jag har en fråga angående ögats pupiller. Jag har hört att det är farligt om pupillerna är olika stora. Jag tycker ofta att min ena pupill ser större ut än den andra. Själva pupillerna drar ihop sig när det blir ljust så på det sättet fungerar de.

Jag upptäckte detta för någon månad sedan men det kan hända att jag sett det innan men inte reflekterat över det. Jag har hört att olikstora pupiller kan bero på en hjärntumör stämmer det?

Svar

Den vanligaste orsaken till olikstora pupiller är att det är en medfödd skillnad. Det innebär att pupillerna har olika muskelspänning i regnbågshinnans muskel. Det gör att pupillerna ser olika stora ut. Det är vanligt att det här förekommer hos flera personer i släkten.

Olikstora pupiller kan också kan bero på något inuti huvudet och ibland kan det vara något allvarligt. Hjärntumör är en orsak. En inflammation inuti hjärnan, eller en hjärnblödning är andra orsaker.

Ytterligare en orsak till olikstora pupiller är ögonsjukdomen grön starr.

Det finns några tecken som du ska se upp med om du har fått olikstora pupiller och inte har haft det förut. Det är sådant som kan tyda på att man fått hjärnskakning eller en blödning inne i huvudskålen, alltså efter våld mot huvudet.

Allvarliga tecken som gör att du bör söka läkare direkt är om du har ett eller flera av följande symtom:

  • huvudvärk
  • illamående
  • feber
  • nackstyvhet
  • dubbelseende
  • börjat se sämre. 

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan