LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur kan man kan ha så olika symtom vid hjärtinfarkt?

Fråga

Hur kan man kan ha så väldigt olika symtom vid hjärtinfarkt? Min svärmor som också har diabetes, hade i princip inga symtom alls.

Svar

Det är framför allt äldre personer och personer med diabetes som kan ha hjärtinfarkt utan någon smärta. Har du diabetes kan du ha en försämrad nervfunktion. Det gör att en del smärta inuti kroppen inte känns så mycket som det ska göra. Det kan vara anledningen till att din svärmor inte hade några tydliga symtom.

Det kan också vara så att hjärtinfarkten kommer på natten när du sover.

Hos kvinnor är ofta besvären otydligare än hos män. Hos en del kvinnor är inte smärtan så stark och kan misstolkas som till exempel ont i magen, gallbesvär, ont i ryggen med mera.

Hjärtinfarkt kan ibland bara ge andnöd eller trötthet som symtom. Finns det då andra orsaker till att du är trött eller andfådd, som influensa eller en kraftig förkylnings, så kanske inte hjärtinfarkten märks.

Jag har genom åren träffat en hel del personer där vilo- EKG visat att de har haft hjärtinfarkt, men där de själva inte har någon aning om att de haft en.

Många gånger upptäcks en tidigare hjärtinfarkt först vid en obduktion sedan personen avlidit. Ibland upptäcks det också vid en rutinundersökning med vilo-EKG. 

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan