LÄS ANDRAS FRÅGOR

Varför får jag lock för öronen? Kan jag spola öronen för att bli bättre?

Fråga

Jag får lock för mitt högra öra ganska ofta. Det är mycket irriterande! När jag håller för näsan och blåser ut luft händer ingenting på det örat. Kan det vara vaxpropp? Hur gör man för att spola öronen? Vad kan det vara med mitt öra?

Svar

Lockkänsla för örat brukar gå över om du blåser mot stängd näsa och mun, eller om du försöker svälja. Då beror lockkänslan beror på ett undertryck i mellanörat. Orsaken kan vara att örontrumpeten har svullnat.

Örontrumpeten är röret mellan svalget och mellanörat. Det är det lilla rummet bakom trumhinnan, som normalt låter luft passera fritt mellan örat och svalget. Örontrumpeten kan svullna och täppas igen vid förkylning eller allergisk snuva. Det brukar då bli bättre med avsvällande nässprej eller allergimedicin.

Att lockkänslan inte försvinner när du tryckutjämnar kan bero på att det finns vax i hörselgången. Om vaxet täpper till hörselgången kommer mycket mindre ljud fram till trumhinnan. Du hör sämre och upplever det som ett lock för örat.

Vaxpropp går att ta bort på olika sätt

Om du är säker att du har en vaxpropp kan du köpa ett medel på apoteket som mjukar upp vaxet. Sedan kan du försöka att själv spola bort vaxet med hjälp av en liten blåsa som medföljer. Blåsan fyller du med vatten.

Om du inte vet säkert vad det är som ger dig lockkänslan, bör du söka läkare på vårdcentralen. Om lockkänslan visar sig bero på vaxpropp, går det att göra på flera sätt.

Med hjälp av spolning med ljummet vatten, dra bort den med ett smalt instrument med en tunn slynga, eller suga bort vaxet med öronsug.

Om örat ska spolas får du först ta på dig ett plastförkläde, så att du inte blir våt. En behållare med pip fylls med kroppsvarmt vatten. Sedan spolas vattnet försiktigt med pipen in i hörselgången. Vattnet som rinner ut samlas upp i ett kärl som hålls nedanför örat. Lite vax i taget kommer ut, men så småningom brukar allt som är kvar komma i en enda klump. Efteråt behöver örat torkas torrt från vatten.

Oftast är det en sjuksköterska som spolar örat, efter att läkaren sett efter att det är en vaxpropp som bör gå att spola ut.  Efteråt görs också en kontroll, för att se att trumhinnan ser bra ut.

Håkan Barrner, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan