Tandvård

Livet med tandställning - TEST

Innehållet gäller Kalmar län

Här kan du läsa om vad som är bra att ha koll på nu efter att du har fått din tandställning, hur det kan kännas, hur du tar hand om den på bästa sätt samt vad du kan göra själv om det uppstår problem.

Första tiden efter att du fått tandställning

Första dagarna efter att du har fått tandställning

  • Framförallt de första 2-3 dagarna kan du bli öm i tänderna, det är helt normalt men kan kännas jobbigt och det kan vara svårt att tugga. 
  • Du kan även få skavsår vilket oftast beror på att munnen är ovan med tandställningen. Skavsåren läker oftast på ett par dagar. Om tandställningen skaver kan det hjälpa med lite vax eller liknande.
  • Får du ont... kan du ta en värktablett..

För att behandlingen ska lyckas och gå framåt är det viktigt att du kommer på dina återbesök. Det är då vi justerar tandställningen. Hela behandlingen består av fem faser och alla måste genomföras för att dina tänder ska justeras. Dyker du inte upp eller bokar om dina besök kan behandlingstiden komma att förlängas. 

Tandställningens olika delar

Om något skulle gå sönder eller lossna på din tandställning bör du ringa oss så snart som möjligt. Med hjälp av bilden och ordlistan kan du beskriva för oss vad som hänt så att vi lättare kan hjälpa dig.

  1. Bracket - Fästet som är "limmat" på tanden.
  2. Båge - Metalltråden som går genom fästena.
  3. Band - Metallring som sitter fastklistrad runt tanden. 
  4. Ligatur - Metalltråden som håller fast bågen i fästet.
Till toppen av sidan