Smärtbehandlingar och rehabilitering

Artrosskola, fysiskt eller digitalt

Innehållet gäller Kalmar län

Att röra på sig när du har artros är viktigt för att du och din kropp ska må bra. Det går att lindra besvär av artros och i många fall undvika operation. Den digitala artrosskolan är en utbildning som förmedlar kunskap om artros till dig som patient. Utbildningen innehåller information och tips för att stödja dig i hanteringen av dina besvär.

Artros innebär ledbesvär i exempelvis händerknän och höfter. Rörligheten i lederna försämras och du kan få ont i området kring lederna. Artros är därför en vanlig orsak till inaktivitet och för mycket stillasittande. Många som har artros är dessutom rädda för att fysisk aktivitet ska skada lederna. Men undviker du att röra på dig ökar du risken för både fysisk och psykisk ohälsa.

Så här går det till

Du träffar en fysioterapeut (sjukgymnast) eller arbetsterapeut som ställer diagnos och utesluter andra orsaker till dina besvär. Om besvären bedöms bero på artros blir du erbjuden att delta i artrosskolan, fysiskt eller digitalt. Vill du gå den digitala artrosskolan går det bra att lämna specifikt önskemål om detta. Den digitala artrosskolan fungerar på samma sätt som den fysiska, men istället för föreläsning i grupp får du ta del av informationen via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. Du har fortlöpande kontakt med din fysioterapeut eller arbetsterapeut.

Artrosskolans innehåll

Du får information om vad artros är, riskfaktorer, behandling, hur artrosen påverkar din vardag, fysisk aktivitet och råd om egenvård. Artrosskolan vänder sig till alla patienter med artros som önskar få fördjupad kunskap. Det finns specifik information för höft, knä och hand eftersom det är där man vanligast får artros.

Din behandlare aktiverar antingen övningar i den digitala artrosskolan eller ger dig övningar på annat sätt anpassat för dina behov.

Därför ska man träna

I artrosskolan får du lära dig att en del rörelse är bra för leden och att en viss smärta under träning inte är farlig. Studier visar att leder som inte utsätts för belastning får försämrad broskkvalitet. Träning som förbättrar styrka, kondition, balans och regelbunden motion, leder till minskade ledbesvär, ökad rörlighet samt bättre livskvalitet. Ju starkare du blir och ju bättre kondition du får, desto mindre symtom får du av artrosen. 

Till toppen av sidan