FÖRBERED DITT VÅRDBESÖK

Inför ditt besök hos oss

Innehållet gäller Kalmar län

Här tipsar vi om sådant som är bra att veta inför ditt besök inom hälso- och sjukvården samt tandvården i Region Kalmar län. Information om din behandling får du på din mottagning respektive avdelning. Informationen i listan är ordnad i bokstavsordning A-Ö.

Besökstider

Region Kalmar län inför besöksförbud vid länets tre sjukhus från och med fredagen 13 mars kl 16.00 på grund av det nya coronaviruset.

Det innebär att det inte är möjligt att besöka vänner eller anhöriga som är inlagda på en vårdavdelning på Länssjukhuset i Kalmar, Oskarshamns sjukhus eller Västerviks sjukhus.

Blommor

Vissa avdelningar på sjukhusen har blomförbud av hänsyn till allergiker. Om du vill veta vad som gäller på respektive sjukhusavdelning kan du söka upp avdelningen via Hitta och jämför vård. Saknas information om vad som gäller på avdelningens sida, kan du ta kontakt med avdelningen via det telefonnummer som anges.

Bra att ta med

När du kommer till oss som patient är det bra om du tar med dig:

  • legitimation
  • kallelse, om du har fått en sådan
  • eventuell medicinlista och recept.

Covid 19, att tänka på inför ditt besök i Kalmar län

För att minska smittspridning av covid-19 ber vi dig som har feber, hosta, snuva, halsont, lukt- och/eller smakbortfall, nytillkomna andningsproblem eller andra symtom från luftvägarna att inte komma till ditt besök. Ring oss för ombokning av din tid. I vissa fall kan vi erbjuda dig ett telefon- eller videomöte i stället för ett fysiskt besök.

Om du har blivit utsatt för smitta de senaste 3 veckorna, till exempel varit i nära kontakt med en person som haft covid-19, ska du meddela personalen detta när du söker vård.

Kom ensam till ditt besök. Vi har besöksförbud på våra sjukhus och enbart patienter är välkomna. Gäller inte dig som har behov av ledsagare.

Fotografering och film

Om du vill fotografera eller filma inom Region Kalmar läns lokaler behöver du ett fototillstånd alternativt filmtillstånd. Detta gäller oavsett vilka av våra lokaler du besöker, av hänsyn till patientsekretessen samt anhörigas och andra besökares integritet. 

För foto- respektive filmtillstånd kontakta Region Kalmar läns pressjour på telefon 0480-841 31.

Förbered ditt läkarbesök

Genom att förbereda dig kan du vara delaktig i din vård och tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar dig bäst. På sidan Förbered ditt läkarbesök - tio tips får du information om vad som är bra att tänka på ur vårdsynpunkt innan du besöker oss.

Studenter vid ditt besök

När du besöker vården kan du även få möta vårdpersonal som är under utbildning. Att få vara med vid patientkontakter är viktigt för den som till exempel studerar till läkare eller sjuksköterska. Det finns alltid möjlighet för dig som patient att tacka nej till att student finns med vid ditt vårdbesök.

Internet och WiFi

Vi erbjuder gästaccess till internet via trådlöst nätverk på de flesta platser. Servicen är kostnadsfri och det finns två olika sätt att ansluta sig, antingen via sms eller via förtryckta pappersbiljetter som kan hämtas vid informationsdisken på respektive sjukhus. 

Uppdatera listan över tillgängliga trådlösa nätverk och om RegionKalmarlan-GUEST dyker upp i listan finns det möjlighet att ansluta sig.

Inloggning via sms

  1. Anslut dig till det trådlösa nätverket RegionKalmarlan-GUEST. 
  2. Beroende på vilken enhet du använder kommer du antingen automatiskt till en inloggningssida eller får manuellt starta din webbläsare för att se inloggningssidan. 
  3. Läs instruktionen på sidan och klicka sedan på länken längst ner ”Jag har inget konto”. Ange därefter förnamn, efternamn och mobilnummer och klicka på knappen ”Registrera”.
  4. Nu skickas användarnamn och lösenord till din mobiltelefon, notera uppgifterna och ange dem sedan på sidan under ”Användarnamn” och ”Lösenord” och klicka på knappen ”Anslut”.
  5. Sista steget är att läsa och godkänna Region Kalmar läns användaravtal, Klicka på knappen ”Godkänn”. Ditt konto är giltigt i 24 timmar, sedan behöver du registrera dig igen.

Kostnader och betalning

Du får oftast betala en avgift när du besöker hälso- och sjukvården och tandvården. Hur mycket du får betala beror bland annat på vilket typ av vård du får. För vissa grupper är vården avgiftsfri. För dig som behöver mycket vård finns ett högkostnadsskydd.

Läs mer om patientavgifter i Kalmar län

Månadsfaktura

Du betalar dina sjukvårdskostnader månadsvis via faktura, e-faktura eller autogiro vilket innebär att du betalar för alla de avgifter du har haft för mottagningsbesök, vård och behandling den senaste månaden.

Läs mer om betalning med månadsfaktura eller autogiro på sidan Patientavgifter i Kalmar län

Kortbetalning

Vid besök hos Folktandvården i Kalmar län betalar du enklast med kort om du inte har frisktandvårdsavtal. Det är bara hos Folktandvården i Kalmar län som du kan betala för din vård med kort inom Region Kalmar län.

Högkostnadsskydd

För att du inte ska drabbas av alltför höga kostnader för vård finns det högkostnadsskydd för sjukvård, läkemedel och sjukresor. 

Läs mer om högkostnadsskydd i Kalmar län

Mat och dryck på länets sjukhus

Vilken mat som serveras på vårdavdelningar, BB och psykiatri ser du i våra patientmatsedlar.

Restauranger och caféer

På grund av risk för smittspridning är sjukhusens restauranger endast öppna för anställda i Region Kalmar län. Tack för visad hänsyn! 

Mobiltelefoni

Det går bra att använda mobiltelefon i Region Kalmar läns lokaler, förutom inom särskilt utmärkta zoner på länets sjukhus. Vänligen respektera dessa mobilfria zoner, då mobilens strålning annars kan störa känslig teknisk utrustning. Fråga vår personal om du är osäker på vad som gäller.

Parfym och starka dofter

Använd inte parfym eller starkt doftande hårvårdsprodukter, av hänsyn till allergiker eller doftöverkänsliga, när du ska besöka oss.

Patienthotell

På Länssjukhuset i Kalmar och Västerviks sjukhus finns möjlighet för dig som patient eller närstående att övernatta på våra patienthotell.

Patienthotellet Nyckeln på Länssjukhuset i Kalmar

Patienthotell på Västerviks sjukhus

Patientjournal

När du söker och får vård förs en patientjournal. Det främsta syftet med patientjournalen är att din vård blir dokumenterad av den personal som ger dig vården. Det blir en informationskälla som följer med, till exempel i den behandling du får. 

Läs mer om din journal och hur du kan ta del av den 

Remiss

I Region Kalmar län kan du söka vård direkt till en specialistmottagning, utan remiss från läkare. Då kan du skriva en så kallad egenremiss där du beskriver ditt tillstånd och varför du söker vård.

Läs mer om egenremiss i Kalmar län

Sjukresor

Det finns möjlighet att få tillbaka hela beloppet eller delar av de utgifter som du har i samband med din resa till och från ett vårdbesök hos Region Kalmar län, beroende på hur du väljer att resa. 

Läs mer om sjukresor i Kalmar län

Tobaksfritt

Rökning får endast ske på anvisade platser. Rökning får alltså inte ske direkt utanför någon av Region Kalmar läns entréer, på balkonger eller liknande. Detta är för att visa hänsyn till astmatiker och för att minska den passiva rökningen. I kioskerna på länets sjukhus säljer vi ingen tobak.

Läs mer om Region Kalmar läns fokusområden inom folkhälsa.

Tolk

Om du inte pratar svenska kan du ha rätt till en språktolk för att förstå informationen du får av en läkare eller någon annan inom vården eller tandvården. Du kan också få hjälp med tolkning om du har en funktionsnedsättning. I båda fallen kostar det inget extra att få hjälp av en tolk.

Läs mer om tolkning till andra språk 

Läs mer om tolktjänster vid funktionsnedsättning

Tystnadsplikt och sekretess

Det är viktigt att du känner dig trygg i mötet med vår personal och vågar prata öppet om de besvär eller symtom du har, så att du får den vård du behöver. Därför omfattas alla som arbetar inom hälso- och sjukvården och tandvården av tystnadsplikt.

Läs mer om tysnadsplikt och sekretess

Uteblivet besök

Om du uteblir från ditt besök, ombokar eller lämnar återbud senare än 24 timmar före utsatt tid, har Region Kalmar län rätt att ta ut en avgift. Det gäller även för vård som annars är avgiftsfri.

Läs mer om vad som gäller vid uteblivet besök.

Till toppen av sidan