Förändringar av läkemedlet Melatonin

Innehållet gäller Kalmar län

Läkemedlet Melatonin som används vid sömnbesvär kommer nu endast att subventioneras för barn och ungdomar, vuxna får ​stå för hela kostnaden själva.

Melatonin är ett läkemedel som används vid sömnbesvär. Det vanligaste melatoninläkemedlet i Sverige heter Melatonin AGB. Det har registrerats i en ny variant, och den gamla kommer att försvinna. Recepten på den gamla varianten kommer att bli ogiltiga. Den nya varianten har begränsad förmån, vilket gör att läkemedlet endast ingår i läkemedelsförmånen för barn och ungdomar 6 till och med 17 år med ADHD.

Vad innebär detta för dig som är från 6 till och med 17 år?
Kontakta din läkare och be om ett nytt recept på Melatonin. Läkaren kommer då bedöma om det är lämpligt för dig att fortsätta med den medicinen och om du tillhör gruppen som kan få det subventionerat.

Vad innebär detta för dig som är vuxen?
Antingen väljer du att köpa ett receptfritt melatoninläkemedel, eller så kontaktar du din läkare som får bedöma om det är lämpligt att du får recept på något av de andra melatoninläkemedlen. Du kommer få betala hela kostnaden, oavsett vilken sort som väljs.

Till toppen av sidan