Oroväckande utveckling inför sportlovet

Innehållet gäller Kalmar län

Brittiska covid-varianten har fått fäste i länet och samtidigt ökar antalet bekräftade smittade efter flera veckors nedgång.

Preliminära resultat från en stickprovsundersökning har visat att cirka 20 procent av alla fall rör sig om den brittiska varianten av covid-19-viruset.

- Att vart femte fall i stickprovsundersökningen misstänks vara den brittiska varianten är betydligt fler än vi befarade. Vi håller nu på att kartlägga fallen för att se var smittan sprids. De flesta har ingen koppling till utlandsresa och fallen finns i hela länet men med en tydlig ansamling i Västerviks kommun, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åker Jarnheimer.

Samtidigt har också antalet konstaterat smittade ökat igen efter fem veckors nedgång. Under de senaste dagarna har också fler personer behövt sjukhusvård.

- Utvecklingen är oroande i synnerhet nu när sportlovet är i full gång, säger Per-Åke Jarnheimer och pekar på rekommendationerna inför sportlovet:

  • Om du reser iväg - agera på ett så smittsäkert både under resan och på resmålet. Planera för att kunna resa hem på ett smittsäkert sätt om du blir sjuk.
  • När du kommer hem - avstå från alla icke nödvändiga kontakter sju dagar efter resan. Jobba hemifrån om du kan, håll barnen hemma från fritidsaktiviteter och barnkalas, undvik grannmingel och afterwork.
  • Vid resa utomlands ska du testa dig direkt vid hemkomsten och sedan ytterligare en gång till efter fem dagar. Samtliga i hushållet också barnen ska stanna hemma sju dagar efter hemkomsten.
Till toppen av sidan