Tillfälligt mammografistopp efter covid-19-utbrott

Innehållet gäller Kalmar län

Hälsokontrollerna vid mammografienheten på Länssjukhuset i Kalmar är stoppade till och med fredag 27 november sedan personal drabbats av covid-19.

En stor del av mammografienhetens personal har antingen konstaterats smittade eller är hemma med symtom på sjukdomen. Totalt rör det sig ett tiotal personer.

- Vi har därför tagit beslutet att tills vidare stoppa hälsokontrollerna med mammografi. Däremot kommer den kliniska mammografin att fortsätta utan hinder. Den direkta cancervården berörs inte, säger chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund.

Personalen använder alltid visir och munskydd vid patientkontakter, så risken för att någon patient har smittats bedöms vara mycket låg. Ingen personal har heller arbetat med symptom. Men eftersom det är en stor samhällsspridning av covid-19 uppmanas alla att vara extra uppmärksamma på symptom och stanna hemma och provta sig vid behov.

Mammografistoppet kommer att gälla till och med fredag 27 november, den tid som anses nödvändig för medarbetarna att tillfriskna och inte längre vara smittosamma. 

- Vi kommer inte att ha möjlighet att meddela alla kvinnor som har en bokad tid om stoppet, men hoppas att de har förståelse för att vi tvingas agera snabbt, säger Gunhild Nordesjö Haglund.

Du som har ett inbokat besök under den här tidsperioden får gärna göra en ombokning av tiden. Det kan du göra via mottagningens e-tjänster eller genom att kontakta mottagningen på telefon: 0480-81210, mån-fre 10-11:30.

Aktuella artiklar

Till toppen av sidan