Aktuellt

Minska risken att bli sjuk i vinter

På vintern sprids många smittsamma sjukdomar lättare. Många smittas av covid-19, influensa, RS-virus och vinterkräksjuka. En del som smittas blir allvarligt sjuka.

Läs om vad du kan göra för att minska risken att bli smittad eller smitta andra.

Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma om du är sjuk med symtom som kan bero på covid-19, influensa, magsjuka eller du har feber. Det gäller både vuxna och barn.

Stanna hemma även om du är vaccinerad.

Undvik att träffa äldre personer och barn som är yngre än sex månader om du känner dig sjuk, om det är möjligt. Det gäller även om du bara har lättare symtom. Undvik också att träffa andra personer som har ökad risk att bli allvarligt sjuka.

Vaccinera dig

Att vaccinera sig är det bästa skyddet mot att bli allvarligt sjuk i influensa och covid-19. Det går bra att vaccinera sig mot influensa och covid-19 samtidigt.

Vaccinera dig varje gång du rekommenderas att göra det.

Läs mer om vilka rekommendationer som gäller och var du kan vaccinera dig:

Vaccination mot covid-19.

Vaccination mot influensa.

Tvätta händerna

Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Tvätta händerna med tvål i cirka 30 sekunder för att de ska bli ordentligt rena.

Tvätta händerna ofta, till exempel när du när du har varit på toaletten, innan du ska äta eller laga mat och när du har varit utomhus.

Läs mer och se en film om du tvättar händerna för att undvika att själv bli sjuk eller smitta andra.

Hosta och nys i armvecket

Vänd dig bort från andra personer om du måste hosta eller nysa. Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse.

Du kan behöva använda munskydd

Du kan behöva använda munskydd, till exempel vid besök i vården.

Läs mer om att använda munskydd.

Till toppen av sidan