Aktuellt i Kalmar län

Ökning av sjukdomsfall av tarmbakterien campylobacter

Innehållet gäller Kalmar län

De senaste veckorna har antalet fall av campylobacterinfektioner ökat både i Kalmar län och sett nationellt.

Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten, den vanligaste orsaken till att en människa smittas är via kyckling. Inkubationstiden är vanligen 1-3 dygn och till symtomen hör akuta diarréer, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. God hygien vid hantering av rå kyckling minskar risken att bli smittad.

Hittills under augusti månad har vi i Kalmar län haft tre gånger så många fall mot förra året (en ökning från 8 fall till 24). Nationellt handlar det om 160 och 200 inrapporterade sjukdomsfall per vecka. Uppgången i antal fall har föregåtts av en ökning av campylobacter hos slaktkycklingflockar.

Så här minskar du risken för att drabbas av campylobacterinfektion:

  • Var noggrann med handhygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Håll isär rått kycklingkött och andra livsmedel, särskilt livsmedel som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.
  • Diska skärbräda och köksredskap noga när du skurit kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor. Använd lagom stark vattenstråle när du tvättar händer eller sköljer smutsiga skärbrädor och redskap för att undvika stänk till ytor, andra livsmedel i köket och till dig.
  • Håll rent på arbetsbänken, torka upp köttsaft med hushållspapper - inte disktrasan.
  • Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.
  • Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den.
  • Undvik att dricka opastöriserad mjölk.
Till toppen av sidan