Aktuellt i Kalmar län

Ring rätt i sommar – 1177 eller SOS Alarm

Innehållet gäller Kalmar län

Sommar och semestrar innebär att fler svenskar larmar nödnumret 112. Under midsommar förra året inkom ca 15 500 samtal, vilket motsvarar nära 45 procent fler nödsamtal jämfört med en genomsnitthelg. I Kalmar var ökningen 75 procent fler samtal.

– Vi vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs. Är man i nöd ska man inte tveka att ringa oss, men om det inte är en nödsituation bör man överväga andra nummer. Så kan vi tillsammans frigöra resurser till dem som har ett akut hjälpbehov, säger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

Intensiva sommarmånader väntar
Ökningen av nödsamtal kan generellt kopplas till vackert väder då fler är utomhus. Den största ökningen, med 85 procent fler ärenden, består av vattenrelaterade olyckor. Trafikolyckor, polisiära ärenden, bränder och vårdärenden ökar med cirka 10 procent under sommaren.

Var tredje samtal till SOS Alarm är ett samtal som inte hör hemma på nödnumret. Utöver rent felaktiga samtal hänvisas 20 procent av alla vårdsamtal till en annan vårdgivare. Varje dag får SOS Alarms operatörer ta emot samtal från personer som exempelvis har tappat bort sin plånbok, behöver en vägbeskrivning eller har lättare vårdbehov som kan behandlas genom egenvård eller kontakt med 1177 eller vårdcentralen.

Särskilt viktigt i sommar om du behöver vård:

Se webbplatsen 1177.se
Här finns information om hälsa och vård, kontaktuppgifter till vården, tips kring egenvård och personliga e-tjänster. Här finns också en symtomguide som ger dig möjlighet att själv bedöma ditt sjukdomstillstånd.

Ring 1177 om du behöver ytterligare råd eller stöd.

Ring 112. Är det akut, med fara för liv, egendom eller miljö så ring nödnumret 112. Nödnumret ska enbart användas vid akuta nödsituationer. Via 112 når du även jourhavande präst vid behov.

Till toppen av sidan