Aktuellt i Kalmar län

Feststämning när vaccinationscentralerna stängde

Innehållet gäller Kalmar län

Under onsdagen samlades ett 80-tal ur personalstyrkan på vaccinationscentralen i Kalmar för att fira ett framgångsrikt samarbete och att centralen inte längre behövs.

– 82,8 procent av den vuxna befolkningen har fått en dos och 79,9 procent har fått två doser vaccin, summerade vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson under onsdagens avslutningsträff på det gamla stadsbiblioteket i Kalmar och riktade ett stort tack till personalen.

Totalt har 332 147 doser vaccin getts i Region Kalmar läns regi sedan starten den 28 december förra året. Av dem har 95 772 doser getts av personalen vid vaccinationscentralen i Kalmar och 42 695 doser har getts av personalen vid vaccinationscentralen i Västervik. Under onsdagens hölls avslutningsfiranden i både Kalmar och Västervik.

Vid firandet i Kalmar talade platssamordnaren Eva-Lotta Johansson, sjukvårdsstrategen Monica Lindwall och utvecklingsledaren Maria Svensson. Under samlingen återberättades ett par av de otaliga härliga, och ibland dråpliga, minnena och historierna som arbetet på vaccinationscentralen gett upphov till.

Som historien om den äldre herre som tappade bort sin fru sedan de anvisats till olika vaccinationsstationer. Med ”röd jacka” som enda ledtråd fick personalen hjälpa mannen att leta rätt på sin fru igen. Och då fler än en kvinna valt röd jacka den dagen passade en kvicktänkt person ur personalen på att frågan mannen hur noga det var att det var samma fru han gick hem med?

En annan berättelse handlade om hur en ur personalen mitt under ett intensivt arbetspass undersökte om hon kunde få justera sitt schema. Hon hade nämligen precis lovat en spruträdd invånare att finnas på plats när denne skulle få sin andra dos sju veckor senare.

– Vi har samlat ihop ett stort antal härliga minnen under den här tiden, både mellan oss i personalen och i mötet med invånarna. Det ska vi bära med oss och vi ska inte glömma att det är en historisk händelse vi varit med om, sa Eva-Lotta Johansson till de samlade.

Efter samlingen bjöds deltagarna på smörgåstårta och vaccinationscentralen förvandlades för en stund till festlokal innan detta kapitel i pandemiberättelsen avslutades.

– Det är fler än vi som är här som hjälpt till. Totalt har vi varit ett 100-tal från regionen som arbetat här vid vaccinationscentralen i Kalmar, men även ett 30-tal från Röda korset och såklart kövärdar och andra som gjort stora insatser. Detta har varit ett stort samarbete, säger Maria Svensson.

Till toppen av sidan