Aktuellt i Kalmar län

Västerviks tolvåringar erbjuds snack inför tonåren

Innehållet gäller Kalmar län

Under mars erbjuder barn- och ungdomshälsan tolvåringar och deras föräldrar i Västervik samtal om att bli tonåring samt tonårsförälder.

Syftet är att öka kunskapen om de förändringar som kan ske i den här fasen av livet.

Västerviks tonåringar och deras föräldrar kommer under vecka 8 få hem ett brev med ett erbjudande om att boka tid för ett samtal på barn- och ungdomshälsan. Det kommer att finnas bokningsbara tider mellan den 27 februari och 31 mars. Under samtalen, som kallas tolvårssnacket, träffar man personal från barn- och ungdomshälsan i deras lokaler på Kvarngatan 12 i Västervik eller digitalt via 1177.

Tolvårssnacket började som ett pilotprojekt i Högsby under förra året och har nu utökats till Västerviks kommun.

– Vi ville börja i liten skala för att kunna jobba vidare och utveckla vår idé. Samtidigt spreds sig ryktet och fler kommuner hörde av sig och ville erbjuda samma sak, säger Magdalena Ståhle, psykolog och chef för barn- och ungdomshälsan i Kalmar län.

– Vi vet att tonårstiden är en period när det sker mycket förändringar. Man kan känna stress, oro och ledsenhet och det kan var svårt att veta vad som är normalt eller inte. Frågor man kan ha ett behov av att prata om kan exempelvis handla om relationer, sömn, stress och skärmtid. Vi vill göra det möjligt för tolvåringar att tillsammans med oss prata om detta, säger Magdalena Ståhle, psykolog och chef för barn- och ungdomshälsan i Kalmar län.

För mer information om 12-årssnacket besök 1177.se.

Fakta/Barn- och ungdomshälsan

Barn- och ungdomshälsan erbjuder stöd kring psykisk hälsa till barn, unga och deras familjer. Det går att vända sig dit för råd, stöd och kortare behandling vid lindrigare psykiska besvär som oro, nedstämdhet, ilska eller stress men också vid kriser eller konflikter inom familjen. Mottagningar finns i Kalmar, Västervik, Oskarshamn och Vimmerby. Mottagning sker även digitalt via 1177. På barn- och ungdomshälsan arbetar psykologer, socionomer och psykoterapeuter.

Till toppen av sidan