Aktuellt i Kalmar län

Sänkt vaccinintervall mellan dos 2 och 3

Innehållet gäller Kalmar län

Folkhälsomyndigheten har gett klartecken till regionerna att minska tidsintervallet mellan dos 2 och dos 3 till fem månader för alla över 18 år.

För att en region ska kunna korta tidsintervallet förutsätts att det finns tillgänglig kapacitet. Detta finns hos Region Kalmar län som från och med fredagen öppnar dos 3-bokningen för alla som är 18 år eller äldre.

- Detta betyder att om man är 18 år gammal eller äldre och fått en andra dos vaccin nu kan boka tid för sin tredje dos redan efter fem månader. Denna ändring gör att många fler nu kan boka tid för sin tredje dos och vi hoppas att så många som möjligt tar chansen. Nya bokningsbara tider fylls på efter hand och vi vädjar till invånarna att gå in och boka sin tid på 1177.se, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Förutom tillgänglig kapacitet beror den sänkta tidsintervallen i Region Kalmar län på att vi hunnit vaccinera så många i den prioriterade gruppen 65 år eller äldre.

Om man bokar en tid för dos 3 inom fem månader från sin dos 2 skickas ett automatiskt SMS ut med följande text:

"Tyvärr har du bokat Covid-vaccination för tidigt och behöver därför boka ny tid med rätt tidsintervall, tidigast 5 mån. Av- och omboka online på 1177.se."

Vissa som var snabba med att boka en tid för dos 3 hann göra detta innan SMS-systemet var uppdaterat och har felaktigt fått detta SMS. I dessa fall kan SMS:et ignoreras. Din tidsbokning är fortsatt giltig.

Vaccinationsstatistik

Av Region Kalmar läns egen statistik från den 16 december framgår att drygt 52 500 personer nu fått en tredje dos. Samtidigt har ytterligare drygt 17 500 personer en bokad tid för en påfyllnadsdos. 84,7 procent av de som är 65 år och äldre i länet fått sin tredje dos eller har en tid bokad för vaccination.

Totalt har nu 452 137 vaccindoser getts av Region Kalmar län sedan vaccinationskampanjen startade i december förra året.

Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering som sträcker sig fram till och med 16 december visar att 87,4 procent av befolkning över 12 år i länet har tagit en första dos vaccin mot covid-19 och 84,7 procent har också fått den andra dosen. Det kan jämföras med siffrorna för hela Sverige där 84,9 procent har fått en dos och 80,6 procent fått två doser.

I samtliga åldersgrupper över 40 år har mer än 80 procent fått två doser.

I dag fredag och i morgon lördag besöker vaccinationsbussen Kalmar. Det behövs ingen förhandsbokning för att ta en första, andra eller tredje vaccindos mot covid-19. 

Bussen kommer att finnas på följande platser:

Fredag 17 december, F.d. Sjöbefälsskolan, Stagneliusgatan 31 (huset med tornet). Kl 14.00-18.00

Lördag 18 december, Stadsmissionen, Amerikavägen 1, Kalmar. Kl 10.30-14.30.

 

Till toppen av sidan