AKTUELLT I KALMAR LÄN

27 695 personer vaccinerade i länet

Innehållet gäller Kalmar län

Av Folkhälsomyndighetens senaste veckouppdatering fram till den 7 mars framgår att 12,3 procent av den vuxna befolkningen över 18 år i länet då hade fått en första dos mot 8,3 procent för hela riket. 6,7 procent i länet hade också fått sin andra vaccinspruta, motsvarande siffra för hela landet var 3,9 procent. Region Kalmar län och Gotland är de regioner som vaccinerat störst andel av sin befolkning.

- Vi är i startgroparna för att bredda vaccinationerna till fler grupper. Vi har resurserna att vaccinera, det enda som begränsar oss är vaccintillgången. Det senaste beskedet om minskade leveranser från AstraZeneca har lett till att vi i dag fått ta ett omtag kring vaccinationsplanen, säger planeringsdirektör Sofia Hartz.

Den här veckan har de som är födda 1942-1944 fått brev med intruktioner hur de ska boka sig för vaccination.

För att kunna vaccinera så många som möjligt på så kort tid som möjligt kommer tre vaccinationscentraler att öppna i länet tre största kommuner – Kalmar, Västervik och Oskarshamn. Tanken är att kunna vaccinera också på kvällar och helger.

I Kalmar blir det gamla stadsbibliotekets lokaler som kommer att användas och i Västervik blir det i Bryggaren Teater & Konferens. I Oskarshamn är lokalen ännu inte klar. I Kalmar och Västervik sker vaccinationer i regionens regi. I Oskarshamn är det bolaget Idoc som efter upphandling har hand om vaccinationerna

I samtliga kommuner kommer vaccinationer också att erbjudas vid hälsocentralerna eller de privata läkarmottagningarna inom Hälsoval Kalmar län.

Fakta/Vaccinationsplanen för Kalmar län

  • 77-79-åringarna har den här veckan fått informationsbrev och kommer att börja vaccineras i slutet av mars.
  • 70-76-åringar kommer att vaccineras i början av april
  • 60-69-åringar och personer i resterande riskgrupper 18-59 år kommer att vaccineras från slutet april.
  • 18-59-åringar kommer att börja vaccineras i slutet av maj.
Till toppen av sidan