Aktuellt i Kalmar län

Nya rekommendationer om vaccination mot covid-19

Innehållet gäller Kalmar län

Under våren rekommenderas du som är 80 år eller äldre samt du som är boende på särskilt boende en påfyllnadsdos.

Från och med idag, 1 mars, gäller nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kring vaccination mot covid-19. Dessa gäller oavsett hur många doser man tagit sedan tidigare.

Hur många doser du rekommenderas varierar beroende på din ålder eller om du tillhör någon riskgrupp.

Under våren rekommenderas du som är minst 80 år eller boende på särskilt boende en påfyllnadsdos (och sedan en ytterligare i höst). Påfyllnadsdosen kan tas tidigast 6 månader efter din senaste dos. Ett brev kommer att skickas ut till de som är berörda med erbjudande om vaccination.

De nya rekommendationerna är enligt följande:

Obs! Med grundvaccination menas två primärdoser och en påfyllnadsdos. Påfyllnadsdosen ska ges tidigast efter 4 månader.

  • Du som är 80 år (eller äldre) eller boende på SÄBO rekommenderas grundvaccination samt två ytterligare påfyllnadsdos under 2023. Påfyllnadsdoserna ska ges tidigast 6 månader efter den senaste dosen.
  • Du som är mellan 65-79 år eller tillhör en riskgrupp (och är minst 18 år) rekommenderas grundvaccination samt en ytterligare påfyllnadsdos inför höst- och vintersäsongen 2023. För dig som önskar är det möjligt att ta ytterligare en dos. Påfyllnadsdoserna ska ges tidigast 6 månader efter den senaste dosen.
  • Du som är mellan 50-64 år rekommenderas grundvaccination samt en ytterligare påfyllnadsdos inför höst- och vintersäsongen 2023. Påfyllnadsdosen ska ges när det har gått minst 9 månader sedan senaste dos.
  • För dig som är mellan 18-49 år finns det inte längre någon rekommendation om vaccination. För dig som önskar är det däremot möjligt att vaccinera dig så att du har en grundvaccination och sedan ytterligare en extra påfyllnadsdos.
  • För dig som har ett nedsatt immunförsvar, exempelvis immunsupprimerade patienter, gäller ett särskilt schema med fler doser enligt särskild ordination. Prata med din läkare på ordinarie klinik för mer information och vaccination.
Till toppen av sidan