Aktuellt

Aktuellt i Kalmar län

Innehållet gäller Kalmar län

Innehåll - Aktuellt i Kalmar län

Visa innehåll som:
Erbjudande om pneumokockvaccination

19 januari: I veckan får alla länsbor födda 1947 och 1948 hem ett brev med erbjudande om vaccin mot pneumokocker.

Fortsatt mycket virus i omlopp

13 januari: I efterspelet av julhelgerna fortsätter spridningen av RS-virus, covid-19 och influensavirus i länet.

Skydda små barn från RS-virus

16 december: Barn i förskolan, som delar hushåll med barn yngre än se månader bör om möjligt att stanna hemma från förskolan för att skydda de minsta från RS-virus.

Inte försent att vaccinera dig

9 december: Spridningen av covid-19, säsongsinfluensa och RS-virus bland barn ökar nu snabbt i samhället. Vilket också ökar risken för påfrestningar inom sjukvården.

Vaccinera dig mot säsongsinfluensan

5 december: Nu är det möjligt för alla som är 18 år eller äldre att boka en tid för vaccination mot säsongsinfluensan.

Strömavbrott påverkar vården i Mönsterås

22 november: Hälsocentralen och tandvårdskliniken i Mönsterås har drabbats av ett pågående strömavbrott i kommunen.

Misstänkt bedrägeriförsök

8 november: Region Kalmar län vill varna för en person som säger sig ringa från sjukvården och vill att personer ska använda sitt bankID.

Skydda dig mot säsongsinfluensan

28 oktober: Nästa vecka öppnar bokningen för vaccination mot årets säsongsinfluensa för dig som tillhör riskgrupp.

Användning av nya nikotinprodukter ökar bland högstadieelever

21 oktober: Årets Tobaksfri duo-enkät visar att användningen av det vita så kallade tobaksfria snuset ökar bland länets högstadieelever med 36 procent det senaste läsåret. Motsvarande siffra för e-cigaretter (vejp) är 41 procents ökning. Däremot minskar rökning och snusning av det bruna konventionella snuset.

Folkfest och rörelse tillsammans för Världens Barn

2 oktober: Söndag kl. 15.00 gick startskottet för Världens Barnloppet på Guldfågeln Arena. För nionde året arrangerades loppet där alla vinner till förmån för Radiohjälpens insamling till Världens Barn.

Ökning av antalet insjuknade i covid-19

30 september: Det är hög tid att boka en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Redan nu märks en ökning av antal insjuknade vecka för vecka.

Fjärde dosen nu för alla 18+

23 september: Region Kalmar län öppnar i dag bokning av vaccination mot covid-19 så att alla över 18 år kan ta en fjärde dos.

Start av provtagning för att tidigt upptäcka tarmcancer

8 september: Region Kalmar län startar nu provtagning för att upptäcka och förebygga tjock- och ändtarmscancer bland 60-74-åringar i länet.

Kom och var med på Världens Barn-loppet

7 september: Ta hand om dig och bidra till hälsa för fler. Gå, spring eller rulla på motionsloppet vid Guldfågeln Arena, eller där du befinner dig, den 2 oktober.

Råd och stöd - suicidpreventiva dagen

6 september: Den 10 september infaller den årliga internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. I Kalmar län pågår bred samverkan kring självmordsförebyggande arbete. Region Kalmar län har målet att halvera antalet suicid i Kalmar län, i samtliga åldersgrupper, till år 2025.

Bokningen öppnar för påfyllnadsdos

I dag öppnar bokningen för vissa grupper för ytterligare en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Vaccinationsstarten sker 1 september.

Ring rätt i sommar – 1177 eller SOS Alarm

23 juni: Sommar och semestrar innebär att fler svenskar larmar nödnumret 112. Under midsommar förra året inkom ca 15 500 samtal, vilket motsvarar nära 45 procent fler nödsamtal jämfört med en genomsnitthelg. I Kalmar var ökningen 75 procent fler samtal.

Pandemin ännu inte över

17 juni: Även om antalet insjuknade och inlagda i covid-19 ligger på en låg nivå sedan en dryg månad tillbaka är pandemin inte över.

Fortsatt få covid-19-fall i länet

13 maj: Trenden med en minskning av antalet insjuknade i covid-19 och influensa fortsätter i länet.

Lägst antal inlagda för covid-19 hittills i år

6 maj: På fredagsmorgonen låg fyra personer inlagda med covid-19 på länets sjukhus. Det är den lägsta siffran sedan mitten av november förra året.

Nästan varannan över 65 har fått dos 4

29 april: Knappt häften av befolkningen som är 65 år eller äldre har tagit en fjärde dos vaccin mot allvarlig sjukdom i covid-19.

Influensafallen ökar när covidfallen minskar

22 april: Samtidigt som antalet insjuknade i covid-19 minskar i Kalmar län syns nu en tydlig ökning av influensafallen.

Vaccinationerna ökade gångna veckan

14 april: En ökning av antalet vaccinationer har skett den gångna veckan. I huvudsak rör det sig om dos 4, påfyllnadsdosen för dem som är 65 år eller äldre.

Färre covidpatienter på sjukhus

8 april: Färre inlagda på sjukhus den gångna veckan även om pandemin fortsätter. Samtidigt fler vaccinerade som en följd av att alla 65 år och äldre kan ta en fjärde dos.

Fjärde dos till alla som fyllt 65

4 april: Nu rekommenderas alla som är 65 år och äldre att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19. Förutsättningen är att det gått fyra månader sedan förra dosen.

57 procent av 80+ har tagit dos 4

1 april: 14 209 personer i länet har tagit den fjärde dosen vaccin mot allvarlig sjukdom i covid-19. Det framgår av regionens statistik.

Fler patienter utreds i cancervårdens standardiserade vårdförlopp

30 mars: Antalet utredningar enligt standardiserade vårdförlopp, SVF cancer ökar i hela landet 2021, så även i Region Kalmar län. Det visar årsrapporten som Regionalt cancercentrum i samverkan publicerat.

Nya psykiatrihuset är klart

28 mars: Vuxenpsykiatrin samt barn- och ungdomspsykiatrin har nu flyttat in i sina nya lokaler och får därmed ny besöksadress.

Knappt 550 000 vaccinationer

25 mars: 549 465 vaccindoser getts i Kalmar län mot covid-19 sedan den första gavs i slutet av december 2020.

3 500 vaccinationer hittills under drop-in-vecka

18 mars: Omkring 3 500 personer har hittills passat på att vaccinera sig i Kalmar län under den nationella vaccinationsveckan.

Kraftsamling med drop-in-vaccinationer

11 mars: Kommande vecka blir en kraftsamling för att få fler att vaccinera sig mot covid-19. Det blir drop-in-vaccinationer utan bokning över hela länet.

4 936 personer i länet har tagit fyra doser

4 mars: 4 936 personer har tagit en fjärde dos av vaccin mot covid-19. Det visar Region Kalmar läns egen statistik.

Knappt sju av tio har fått en tredje dos

25 februari: 68,2 procent invånarna i Kalmar län över 18 år har nu fått en tredje dos vaccin mot covid-19. Motsvarande siffra för hela landet är 58,6 procent.

66 procent har fått tre doser

18 februari: 65,9 procent av invånarna i Kalmar län över 18 år har nu fått en tredje dos vaccin mot covid-19. Motsvarande siffra för hela landet är 53,3 procent.

Fjärde dos vaccin mot covid-19 för vissa grupper

14 februari: För dig som är 80 år eller äldre, får hemsjukvård/hemtjänst eller bor på särskilt boende är det nu möjligt att boka en fjärde dos vaccin mot covid-19.

Allt fler har tagit tredje dosen

11 februari: 62,9 procent av invånarna i Kalmar län över 18 år har nu fått en tredje dos vaccin mot covid-19. Motsvarande siffra för hela landet är 53,3 procent.

Restriktionerna upphör men inte pandemin

9 februari: Även om merparten restriktioner och rekommendationer kring covid-19 upphör i dag är pandemin inte över. Det är det tydliga beskedet från smittskyddsläkaren.

Sex av tio har tagit en tredje dos

4 februari: 59,4 procent av invånarna i Kalmar län över 18 år har nu fått en tredje dos vaccin covid-19. Motsvarande siffra för hela landet är 49,3 procent.

En halv miljon vaccindoser givna i länet

28 januari: 507 317 doser vaccin mot allvarligt sjukdom i covid-19 har nu givits i Kalmar län sedan vaccinationskampanjen startade.

Mer än 50 procent har tagit en tredje dos

21 januari: 50,3 procent av länets invånare över 18 år har tagit den tredje dosen av vaccin mot allvarlig sjukdom i covid-19.

100 948 har vaccinerats med en tredje dos i Kalmar län

14 januari: Drygt 60 procent av befolkning över 18 år – den åldersgräns som hittills gäller för tredje dosen – har antingen vaccinerat sig eller har en bokad tid.

Drop-in för vaccination mot covid-19

13 januari: Just nu kan du titta förbi för att vaccinera dig mot covid-19 på någon av våra tillfälliga mottagningar utan att förboka en tid.

Högsta smittspridningen hittills

11 januari: Spridningen av covid-19-viruset är nu rekordhög i Kalmar län till följd av omikronvarianten.

Kraftsamling med nya vaccinationstider

7 januari: I nästa vecka fortsätter regionens kraftsamling med utökade vaccinationsmöjligheter. Öland och Kalmar kommer att stå i centrum med tusentals tider.

Nästan 470 000 vaccinationer på ett år

30 december: I veckan passerades årsdagen av den första covid-vaccinationen. Under året som gått har hittills 468 634 vaccinationer getts i länet.

Över 100 000 länsbor har snart fått dos 3

23 december: 100 964 invånare i Kalmar län över 12 år har nu fått en tredje dos vaccin eller har en tid bokad.

Sänkt vaccinintervall mellan dos 2 och 3

17 december: Folkhälsomyndigheten har gett klartecken till regionerna att minska tidsintervallet mellan dos 2 och dos 3 till fem månader för alla över 18 år.

Nu kan du som är 18 år eller äldre boka tid för en påfyllnadsdos mot covid-19

13 december: Tänk på att det måste ha passerat 6 månader sedan dos 2 om du är under 65 år. Om du är 65 år eller äldre gäller 5 månader.

Vaccinationerna utökas nästa vecka

10 december: Nästa vecka öppnas bokningen av en tredje dos covid-vaccin för alla 18 år och äldre där det gått sex månader eller längre sedan förra dosen.

Nu kan 12-15-åringar vaccineras mot covid-19 på länets hälsocentraler

6 december: Utöver de vaccinationer som under hösten skett i skolorna är det nu också möjligt för 12-15-åringar att boka en tid för vaccination mot covid-19 på sin hälsocentral (dos 1 eller 2).

Riskgrupper kan boka sig för påfyllnadsdos nästa vecka

3 december: Nästa vecka kan personer i riskgrupper boka sig för tredje dosen covid-vaccin. Förutsättningen är att det gått sex månader från föregående dos.

35 000 har fått en tredje vaccindos

26 november: Drygt 70 procent av de i länet som är 65 år eller äldre har fått en påfyllnadsdos av covidvaccin eller har en bokad tid.

30 000 nya vaccinationstider fram till jul

19 november: Drygt 30 000 vaccinationstider kommer att läggas ut vid de offentliga hälsocentralerna och privata mottagningarna fram till jul.

Över 380 000 doser har getts i länet

12 november: Totalt har 383 226 vaccindoser getts av Region Kalmar län sedan starten. Siffran omfattar samtliga personer oavsett om de är folkbokförda i länet eller inte.

Intervallet mellan dos 2 och dos 3 för covid-19-vaccination ändrat

11 november: För dig som är aktuell för att ta en påfyllnadsdos av covid-19-vaccin är det nu möjligt att boka en tid om 5 månader har gått sedan dos 2.

Visa din vilja i donationsregistret

11 november: Visa din vilja i donationsregistret. Det tar bara några minuter och kan rädda eller förbättra någons liv. Sedan berättar du för dina närmaste, så att dom också vet.

Över 11 000 har fått en tredje dos i länet

5 november: 11 618 personer i länet har nu fått en tredje vaccindos mot covid-19, visar Region Kalmar läns statistik.

Nästan 9 000 har fått en tredje dos i länet

29 oktober: 8 816 personer har redan fått en tredje vaccindos mot covid-19 i Kalmar län. Det visar Region Kalmar läns statistik.

Vaccinationsbuss rullar ut i Kalmar län

28 oktober: Under november och december kommer Region Kalmar län att låta en vaccinationsbuss besöka olika platser i länet för att få fler att vaccinera sig mot covid-19.

Nu öppnar bokningen av dos 3 för alla 65 år eller äldre

27 oktober: Region Kalmar län öppnar vaccinationsbokningen för en påfyllnadsdos för alla som är födda 1956 eller tidigare.

86,7 procent har tagit en första dos

22 oktober: 86,7 procent av befolkning över 16 år i länet har tagit en första dos vaccin mot covid-19, det rör sig om 178 030 personer.

Fortsatt rekommendation om Pfizers Comirnaty till alla födda -91 eller senare

21 oktober: Personer i åldersgruppen som fått en första dos med Modernas Spikevax ges en andra dos med Pfizers Comirnaty.

86,5 procent har tagit en första dos

15 oktober: 86,5 procent av befolkning över 16 år i länet har tagit en första dos vaccin mot covid-19, det rör sig om 177 650 personer.

Drop-in-vaccinationer över hela länet

13 oktober: Onsdagarna den 20 och 27 oktober genomför Region Kalmar län en satsning över hela länet för att få fler att vaccinera sig mot covid-19.

Fortsatta drop-in-vaccinationer

8 oktober: Region Kalmar län fortsätter att erbjuda drop-in-vaccinationer vid flera hälsocentraler den kommande veckan.

Modernas vaccin pausas omgående

6 oktober: Region Kalmar län pausar omgående vaccinationerna med Modernas vaccin Spikevax för person födda 1991 och senare.

Barn och vuxna rörde på sig tillsammans för Världens barn

2 oktober: Lördagen den 2 oktober kl. 11.00 gick startskottet för Världens barnloppet återigen på Guldfågeln arena.

Brev till vårdnadshavare nästa vecka

1 oktober: Nästa vecka får alla vårdnadshavare till barn 12-15 år brev från Region Kalmar län om den vaccination mot covid-19 som erbjuds deras barn.

Utökad digital ombokning

1 oktober: Från och med idag eftermiddag kan invånaren boka, av- och omboka samtliga tider för vaccination digitalt.

Bli sms-livräddare i Kalmar län

29 september: Nu kan du som har kunskap i hjärt-lungräddning (HLR) och är över 18 år bli frivillig sms-livräddare i Kalmar län.

Nya allmänna råd – vad innebär det för mig?

29 september: Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya allmänna råd som framförallt riktar sig till vuxna som inte vaccinerat sig. Alla, även fullvaccinerade, bör dock fortsatt vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma vid misstanke om covid-19.

Över 80 procent fullvaccinerade

24 september: Över 80 procent av befolkningen över 16 år är fullvaccinerade mot covid-19 i Kalmar län. Det visar Folkhälsomyndighetens statistik till och med 19 september.

Feststämning när vaccinationscentralerna stängde

17 september: Under onsdagen samlades ett 80-tal ur personalstyrkan på vaccinationscentralen i Kalmar för att fira ett framgångsrikt samarbete och att centralen inte längre behövs.

Ny fas i vaccinationsarbetet

17 september: Region Kalmar län går in i en ny fas i vaccinationsarbetet när hälsocentralerna blir basen för de fortsatta vaccinationerna.

Till toppen av sidan