Världens Barnloppet - ett lopp för alla

Loppet för välgörenhet, där alla är vinnare, samarrangeras mellan Högby IF, P4 Kalmar, Kalmar FF och Landstinget i Kalmar län. Loppet har inga omkostnader och pengarna går oavkortat till Radiohjälpens insamling för Världens Barn.

Motionsfesten med loppet till förmån för Världens Barn upprepas för tredje gången i höst.

Anmäl dig här

Lördagen 7 oktober arrangerar P4 Kalmar, Högby IF, Kalmar FF och Landstinget i Kalmar län Världens Barn-loppet på Guldfågeln arena.

– Det känns både viktigt och roligt att vi återigen kan samarbeta kring den här folk- och motionsfesten. Den bidrar både till insamlingen för Världens Barn, men främjar även hälsan hos länets invånare. Tillsammans skapar vi aktiviteter, ger inspiration och tips för enkel vardagsmotion, säger Josefine Helin, kommunikatör inom folkhäslofrågor.

De två första upplagorna av motionsloppet, där alla kan vara med, har varit mycket lyckade. Totalt har det kommit nästan 3500 människor från hela Kalmar län till Guldfågeln arena för att delta i loppet.

Att så många deltagare i flera generationer skulle vilja röra på sig och tillsammans ta sig runt den 4,5 kilometer långa banan i norra Kalmar har varit långt över förväntningarna.

De två tidigare loppen har sammanlagt dragit in över 325 000 kronor som gått oavkortat till Radiohjälpens insamling till Världens Barn.

Start och målgång blir även denna gång på Kalmar FF:s hemmaplan Guldfågeln arena. Starten av loppet går kl. 11.00.

Bakgrund
Världens Barnloppet är en del av landstingets Kom igång-satsning där aktiviteter genomförs innan och efter loppet i samarbete med livsstilsmottagningarna. Totalt har åtta av länets tolv kommuner hittills varit med. Satsningen är en samverkan med flera andra aktörer som P4 Kalmar, Smålandsidrotten och det lokala föreningslivet. Både skoleelever och seniorer deltar. Under hösten görs en särskild satsning mot seniorer "Kom igång och bli Sund Smart Stark Senior".

Världens Barnloppet hade premiär den 4 oktober 2014 och så här roligt hade vi:

 

Så här var Världens Barnloppet 2015:

Calle Nilsson, Högby IF och en av arrangörerna var mer än nöjd med dagen:
- Det som är så roligt att se är att alla kan vara med. Det är många här som för första gången bär en nummerlapp. Det är stort! Det har varit en fantastiskt uppslutning.

Omkring 80 personer samlades i loungen innan loppet för att ladda upp med Ika Lönns inspirationsföreläsning "Håll Balansen", där Smålandsidrotten och landstinget gemensamt var värdar.

I landstingets tält bjöds det på hälsoinspiration och fruktsmoothie av hälsokoordinatörer, tobaksavvänjare, fysioterapeuter och hälsoinspiratörer från psykiatrin. Besökarna kunde även vinna cykelhjälmar om man till exempel rörde på sig i en tävling.

Marianne Olsson, fysioterapeut stod i landstingets tält och var en av de som inspirerade till fysisk aktivitet:
- Det är aldrig för sent att börja röra på sig! Det viktigaste att börja med är att minska stillasittandet. Små stunder av rörelse får stor betydelse för din hälsa.

KLT hade dagen till ära utrustat en buss med träningsredskap för "uppvärmning" och i vimlet kunde man även titta in i Folktandvårdens buss. På tre platser längs motionsbanan underhöll elever från Högalids folkhögskola med peppande musik till motionärerna.

Vid målgången inne på arenan både sprang, gick, rullade och skuttade det in motionärer i olika åldrar.

Monica Bengtsson, regionsamordnare för Världens Barn summerade:
- Det är en fantastisk insats vi har gjort tillsammans för Världens Barn! Att det är så många som tillsammans genomför detta, det är magiskt! Jag tror även att vi mår bra själsligt av detta, inte bara kroppsligt. Ett varmt, stort tack till alla som deltagit!

Från läktaren hejades Karin med rullator in i mål som sista kvinna. Hon hade aldrig någonsin tidigare deltagit i ett lopp eller gått så långt, berättade hon. Den sista biten lämnade Karin över rullatorn till landstingets två medarbetare och till sin assistent för att själv gå över mållinjen som en vinnare i Världens Barnloppet 2015.

Mer om landstingets Kom igång-satsning

Hur kan en hälsokoordinator ge dig stöd att komma igång?

Världens Barnloppet

 

Publicerad:
2015-09-22