Hermans pappa slår hans mamma

I natt vaknade Herman av att hans föräldrar skrek åt varandra i köket. De var jättearga på varandra. Herman gick ut i köket för att säga åt dem att sluta. Då såg han hur hans pappa slog till hans mamma så hårt att hon ramlade omkull. Sedan sparkade han till henne.

Herman vet att det har hänt flera gånger. Det känns jätteläskigt – men Herman vågar inte berätta det för någon. Tänk om pappa blir ännu argare då och börjar slåss ännu mer?

Det är alltid fel att slåss. Hermans mamma ska inte bli slagen – och Herman ska inte behöva titta på. Herman kan inte rå för det, det är hans pappa som gör fel.

Herman ska berätta vad som händer hemma för en vuxen som han litar på. Det är viktigt att han gör det även om det är svårt. Det är ett sätt att få hjälp – och andra vuxna är skyldiga att hjälpa till om någon blir slagen. Herman ska inte behöva ta ansvar för det.

Så får Herman hjälp

Herman vet inte vad han ska göra. Men så kommer han på BRIS. Dit kan barn ringa och berätta utan att säga vad de heter. Herman tycker att det känns bra att inte behöva säga vem han är.

På BRIS får han prata med en kurator, som är bra på att lyssna och vet hur man kan få hjälp med olika problem. Hon lyssnar på Herman och frågar honom olika saker.

Innan de lägger på säger hon att det vore bra om Herman också berättade för en vuxen som finns nära honom som kan hjälpa honom. Hon säger också att det som hänt inte är Hermans fel och att det var bra att han ringde till BRIS.

Nu kändes det lättare att berätta för någon annan också. Så en dag går Herman till skolsköterskan och berättar om vad som händer hemma hos honom. Skolsköterskan säger att hon behöver berätta för någon mer som är bra på att veta hur Herman och hans familj kan få hjälp. 


Om du behöver hjälp – klicka här för att få veta hur du kan göra.

Ibland tycker vuxna olika och blir arga på varandra. De kanske skriker åt varandra eller smäller i dörrar. Det kan vara obehagligt att höra och se. Ofta går bråket över efter en stund och de blir sams igen.

Men det är inte okej att vuxna slår varandra. Även om de är arga på varandra eller tycker olika.

Du ska inte behöva se på när någon i din familj eller någon annan bli slagen.

Om vuxna slåss är det aldrig barnets fel. När någon i en familj blir slagen måste andra vuxna hjälpa till. Så står det i lagen.

Om vuxna bråkar väldigt mycket eller slår varandra hemma hos dig behöver du berätta det för en vuxen. Att berätta innebär inte att du skvallrar. Det är ett sätt att få hjälp.

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis berättar något jobbigt.

 

Senast uppdaterad:
2015-01-07
Skribent och redaktör:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden