Du bestämmer över din kropp

Amir är nio år. Hans mamma har en ny kille som heter John. Flera gånger har John velat ta på Amirs snopp, fast Amir inte alls vill det. John säger att det är hemligt och att Amir inte får berätta det för någon. För då kommer nog mamma att bli väldigt arg – och säga att Amir inte får bo kvar hemma.

Men John gör flera saker som är väldigt fel. Han får inte göra saker med Amirs kropp som Amir inte vill. Det är alltid förbjudet för vuxna att göra så mot barn.

John gör också fel när han hotar med att Amir inte får bo kvar hemma, om han berättar. John säger så för att han vet att han gör fel mot Amir. Det är också därför John vill att det ska vara hemligt.

Amir ska berätta för någon vuxen som han litar på om vad John gör och säger. Det kan kännas svårt att prata om, men Amir måste göra det för att få hjälp. Det som hänt är inte Amirs fel – och han behöver inte skämmas.

Så får Amir hjälp

Amir tycker det är svårt att berätta och han är rädd för John. Men Amir förstår att han behöver berätta för att få hjälp. Benjamin är en av lärarna i hans klass. Amir tycker att han är schysst.  Så en dag när alla andra är ute på rast säger Amir att han vill säga en sak till Benjamin.

Benjamin säger att Amir är modig som berättar. Både Benjamin och Amir skulle behöva prata med andra vuxna som vet mer om hur Amir kan få hjälp.

Benjamin kan följa med honom, men säger att Amirs mamma också behöver få veta vad som hänt.

När hon får veta blir hon väldigt arg på John och ledsen för att Amir hade råkat illa ut. Hon har inte vetat nånting.

Tillsammans med sin mamma får Amir komma till ett hjälpställe som är bra på att hjälpa barn som råkat ut för att en vuxen gör som John.


De som jobbar där säger att det är väldigt bra att Amir har berättat och att han inte har gjort något fel, och att han nu är på rätt ställe för att få hjälp. Amir behöver komma till hjälpstället flera gånger.

Om du behöver hjälp – klicka här för att få veta hur du kan göra.

Du bestämmer över din egen kropp.

Ingen får

  • ta på din snopp, snippa, stjärt eller ditt bröst.
  • be dig om att du ska ta på din snopp eller snippa medan den personen tittar på.
  • tvinga dig att ta, suga eller slicka på hens snopp eller snippa.
  • visa sin snopp eller snippa för dig.

Det spelar ingen roll om det är någon i din familj, en släkting, en kompis eller någon som du inte alls känner – det är aldrig okej. Det är förbjudet. Det står också i Barnkonventionen.

Om något sådant ändå händer kallas det för sexuellt övergrepp. Det går inte att se på den personens utseende eller kläder.

Det är svårt att förstå varför en del gör så här mot barn. Men det är aldrig ditt fel. Och det är aldrig på skoj, en lek eller hemlighet även om personen som gör sexuellt övergrepp mot dig säger det. Kanske hotar hen dig med att något hemskt kan hända om du berättar.

Du har rätt att få hjälp

Om någon gör något med din kropp som du inte vill är det viktigt att du berättar det för en annan vuxen som du litar på och som lyssnar på dig. Du behöver göra det även om personen har sagt att det är hemligt eller hotat med att något hemskt kan hända om du berättar.

Om det känns svårt att berätta kan du prova att skriva istället och visa för någon.

De som jobbar i skolan eller i sjukvården måste alltid hjälpa barn som har varit med om något sådant.

Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis berättar något jobbigt.

Senast uppdaterad:
2015-01-07
Skribent och redaktör:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden