William är ledsen

William är elva år. Han har varit ledsen i flera veckor. Varje dag hoppas han att det ska gå över, men det gör inte det.

För några månader sedan flyttade William och hans mamma till en annan stad. Nu bor han långt ifrån sina bästa vänner. I den nya skolan har han ännu inte fått några nya vänner.

Hans mamma märker att William är ledsen. När hon frågar om de ska åka till ett äventyrsbad i helgen har William ingen lust. Trots att det är bland det roligaste han vet. Han längtar bara efter sina gamla kompisar.

Det kan ta tid att få nya vänner när man flyttar till en ny plats. Ett sätt att hitta nya kompisar är att börja på en aktivitet som man tycker om.

Williams gamla vänner bor långt bort, men han kanske kan åka och hälsa på dem. 

Det är bra om han kan berätta för sin mamma, eller en annan vuxen, om hur han känner. 

William frågar sin mamma om de kan åka till deras gamla stad och hälsa på hans bästisar. Det är jätteroligt och William känner sig glad igen när de är där. De bestämmer att han ska åka tåg till sina bästisar en gång i månaden och sova över.

William har börjat spela innebandy i en klubb i nya staden. De tränar varje vecka och på helgerna är det ofta match. På innebandyn har William lärt känna andra barn och de träffas även när det inte är träning.

Efter ett tag känner sig William gladare och han besöker sina gamla kompisar mer sällan. Han trivs allt bättre i sin nya skola och börjar få nya kompisar där.

Om du behöver hjälp - klicka här för att få veta hur du kan göra.

Att vara ledsen

Alla känner sig ledsna då och då. Att vara ledsen är lika naturligt som att vara glad. Det är okej att gråta och vara ledsen.

Ibland kan det vara något särskilt som gör att du känner dig ledsen. Som till exempel att

  • det är jobbigt hemma
  • någon är dum
  • du känner dig ensam
  • någon du tycker om är sjuk.

Ibland kan du vara ledsen utan att förstå varför. Du är ledsen ändå.

Hur kan det bli bättre?

Ofta blir det bättre av sig själv efter ett tag och du känner dig gladare igen. Det kan kännas lättare att berätta för någon som du gillar och som kanske kan hjälpa dig att hitta ett sätt att bli glad igen.

Om du är ledsen länge, och till exempel inte tycker att det du brukar gilla är kul, kan du behöva få hjälp av en psykolog eller en läkare. Berätta för en vuxen som kan hjälpa dig.

Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis är ledsen eller berättar något jobbigt.

Hur vården ska hjälpa dig som är barn

Klicka här så får du veta mer om hur vården ska hjälpa dig när du är sjuk eller mår dåligt.

Film: "Kan jag vara med och bestämma hos doktorn?"

Senast uppdaterad:
2015-01-07
Skribent och redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden