Elsa är mobbad

Elsa skulle vilja vara som de andra, mer vanlig och inte så här jobbig. Då skulle hon få vara med och leka. Elsa vill sluta vara jobbig, men vet inte hur hon ska göra. Om hon är tyst är hon jobbig. Om hon pratar är hon jobbig. De säger att hon är ful också. 

Elsa förstår inte varför. Hon kan inte se vad som gör henne ful och andra söta. Om hon har en ny tröja på sig så skrattar alla, även om någon av de söta har en likadan.

Det är inget fel på Elsa. Hon är utsatt för mobbning och det är svårt att veta varför det blir så ibland. Men mobbning är alltid fel. Man måste inte se ut eller vara på ett visst sätt för att duga.

Även om det kan vara jobbigt behöver Elsa berätta om det här för en vuxen. Skolan ska se till att ingen blir utsatt för mobbning.

Så här får Elsa hjälp

Men Elsa vågar inte berätta för en vuxen. Hon tror att det kommer bli värre då.

En dag när några klasskamrater ropar något elakt efter henne kommer en äldre tjej fram till Elsa och lägger armarna om henne. Hon heter Ebba och är två år äldre och jättetuff. Hon säger: Bry dig inte om dem! Sen går Ebba fram till barnen som ropat och säger åt dem att sluta med det.


Sen berättar Ebba för Elsa att hon också varit mobbad och att det kan bli bättre, men att de behöver prata med någon vuxen på skolan. Ebba och Elsa kan tillsammans berätta för Elsas lärare Nadja.

Nadja pratar med klassen om mobbning. De får se en film om en kille som blir mobbad och efteråt pratar de om hur man kan vara en schysst kompis.


Det blir inte bättre på en gång, men efter ett tag. Elsa och Ebba blir kompisar. Elsa lär känna Ebbas kompisar och får vara med dem på rasterna.

De andra barnen slutar att mobba Elsa, men hon har svårt att glömma. Därför pratar hon med skolans kurator då och då och förstår till sist att det inte var henne det var fel på.

Mobbning kan hända vem som helst. 

Om du behöver hjälp – här får du veta hur du kan göra.

Mobbning

Om andra barn är dumma mot dig kallas det mobbning. Det kan till exempel vara att du blir retad, slagen eller hotad. Den som mobbar säger saker som gör dig ledsen.

Annat kan vara att

  • du inte får vara med och leka
  • andra barn skriver elaka saker på nätet om dig
  • du får elaka sms

Det är aldrig okej och du behöver hjälp för att få stopp på det.

Den som mobbar kan säga dumma saker om hur du ser ut, dina kläder eller om hur du är.

Det är lätt att tro att det är så som de säger. Men så är det inte. Du är bra som du är och det ska du komma ihåg.

Varför blir någon mobbad?

Det är svårt att säga varför någon blir mobbad. De som mobbar kan själva må dåligt och är därför elaka mot andra. Andra barn kanske inte vågar säga ifrån för att de är rädda för att själva bli mobbade.

Viktigt att berätta för en vuxen

Det kan vara svårt att berätta för någon att du blir mobbad. Många barn är rädda för att göra sina föräldrar ledsna. Du kan känna att det är ditt eget fel att du blir mobbad, och skämmas för det. Men det är viktigt att berätta för någon vuxen om du blir mobbad, så att du kan få hjälp. Om det känns för svårt att prata om det kan du försöka skriva ner det, eller kanske rita.

Om du inte vill prata med dina föräldrar kan du prata med en annan vuxenDu kan prata med vem som helst i skolan.

Skolan måste se till att inga barn blir mobbade, det står i lagen. Om du ser någon annan bli mobbad hjälper du den personen genom att berätta om det för en vuxen.

Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis blir mobbad.

Senast uppdaterad:
2015-01-09
Skribent och redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Mattias Söderholm, Stockholm

Jakob Ardmar, Stockholm

Uppläsare:

Louise Engström, 1177 Vårdguiden