KBT via internet

Kognitiv beteendeterapi, KBT, kan erbjudas till dig som lider av depression, oro, ångest, sömnbesvär och stress. Att genomföra KBT via internet gör att du kan få tillgång till din behandling var du vill och när det passar dig. Stöd och behandling via internet sker alltid i överenskommelse med din behandlare.

Vad innebär det?

KBT via internet innebär att du får din behandling förmedlad via säker inloggning på 1177.se. Behandlingsprogrammet innehåller textmaterial, bilder och filmer samt uppgifter och övningar att göra på egen hand. Du har kontinuerligt kontakt med en behandlare som hjälper dig genom behandlingen. Du har möjlighet att skicka meddelande och frågor till din behandlare. Behandlingsprogrammet är tillgängligt dygnet runt, så du kan enkelt arbeta när det passar dig.

Ärenden av akut karaktär kan inte hanteras i programmet. Om du blir orolig för din hälsa eller får ökade besvär ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning eller till din vårdcentral.

Råd vid behandling av KBT via internet

Den viktigaste framgångsfaktorn för att lyckas med behandlingen är din motivation att genomföra programmet och de övningar som programmet innehåller. Att genomgå ett internetbaserat behandlingsprogram tar tid och kräver engagemang. Innan du startar är det klokt att ha en plan. Gör gärna ett veckoschema med en realistisk tidplan. Planera in vilka tider du ska arbeta med programmet, så att det verkligen blir av. Övningarna som ingår i behandlingen är den viktigaste delen för att de förändringar du gör ska hålla i sig över tid.

Du behöver även fundera på var du vill arbeta med ditt program – det är bra att kunna sitta bekvämt och ostört.

Så här gör du

Vid ett fysiskt möte gör psykologen en inital bedömning av dina besvär. Utifrån detta mötet bedömer psykologen vilken behandlingstyp som är bäst lämpad. Om KBT via internet är den behandlingsform som skulle passa bäst säkerställer psykologen att övriga förutsättningar finns, avseende tekniska hjälpmedel, tekniskt kunnande och motivation till behandling.

  • Logga in och välj mottagningen som du får behandlingen av. Så loggar du in i e-tjänsterna.
  • Välj e-tjänsten "Stöd och behandling". Läs igenom och godkänn villkoren.
  • Klicka på den första modulen i behandlingen.

När du är helt klar med modulen skickar du ett meddelande till behandlaren, som tittar igenom dina övningar och ger dig feedback och därefter aktiverar nästa modul.

Läs mer om Stöd och behandling i Kalmar län.

Publicerad:
2016-08-29
Redaktör:

Anna Norrenge Söderstig, kommunikatör, kommunikationsenheten, Landstinget i Kalmar län