Klamydiatest via nätet

Vill du testa dig för klamydia? Beställ ett test och få svar via nätet. Det är snabbt och gratis.

Kalmar län

Du som är 15 år eller äldre och folkbokförd i Kalmar län kan beställa ett kosnadsfritt klamydiatest på nätet. I vissa fall kan detta test också upptäcka gonorré.

Så här går det till – steg för steg

1. Logga in och beställ testet

Logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster med e-legitimation eller engångskod som du får via sms. Klamydia hemtest hittar du under Övriga tjänster. Nu kan du beställa testet. Testet skickas med post i ett neutralt kuvert utan avsändare.

Tips! Fyll i ditt mobilnummer eller e-postadress när du beställer testet och kryssa i att du vill ha avisering, så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar finns att läsa i e-tjänsten.

Tänk på att din beställning är personlig. Du ska inte beställa klamydiatest åt någon annan. Var och en beställer sitt eget test via sin egen inloggning. Däremot kan du få testet skickat till en annan adress än den adress du är folkbokförd på genom att skriva adressen under tillfällig adress när du gör din beställning.

Logga in och beställ ett test (nytt fönster)

2. Så gör du testet

Testet är enkelt att göra. Det består av urinprov för män och prov från slidan för kvinnor. Du gör det själv hemma enligt instruktionerna som följer med provtagningspaketet.

3. Så skickar du provet för analys på laboratorium

Lägg provet i det vadderade svarskuvertet du fick tillsammans med klamydiatestet och posta det. Du behöver inte betala porto.

OBS! Du måste skicka in ditt prov inom 90 dagar efter att du beställt ditt test, annars avslutas ditt ärende, för sent inskickade prov analyseras inte.

4. Så får du ditt provsvar

Inom en vecka får du ditt provsvar i e-tjänsten. Har du fyllt i ditt mobilnummer eller e-postadress och kryssat i att du vill ha avisering så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar finnas att läsa i e-tjänsten.

Logga in och läs ditt provsvar (nytt fönster)

5. Om du har klamydia och/eller gonnoré

Om provet visar att du har klamydia och/eller gonorré får du i ditt provsvar information om vart du ska vända dig för behandling. Behandlingen är kostnadsfri. Om du är smittad med klamydia och/eller gonorré är du enligt smittskyddslagen 2004:168, 3 kap, 4 §, skyldig att följa de förhållningsregler som din läkare ger dig och att medverka i smittspårning.

Hur fungerar det där du bor?

Du kan beställa ett klamydiatest via nätet i de flesta landsting och regioner. Välj landsting eller region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Senast uppdaterad:
2018-05-21
Skribent och redaktör:

Jenny Andersson, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Cecilia Birgersson Nordling


Kalmar län
Tillägg uppdaterade:
2018-12-20