Läsning om att bli ensam kvar

Här presenterar vi ett mindre urval böcker om att hantera sorgen efter en saknad närstående. Listan innehåller inte de allra senast utkomna titlarna, utan sådana som relativt enkelt går att finna på ett bibliotek eller i en bokhandel.

BokomslagAnteckningar under dagar av sorg
C S Lewis
1994, Libris förlag

Lewis skriver ner sina tankar, vrider och vänder på dem, samtalar med sig själv, i tomheten och sorgen efter hustruns död. Personligt, i korta noteringar.

 

 

 

BokomslagSkiljetecken
Maria Modig
2008, Bokförlaget Langenskiöld

Maria Modig förlorade sin yngste son Jakob i tsunamin i Thailand 2004. Boken består av hennes dagboksanteckningar från julen 2004 till oktober 2006, och utdrag ur dagboksanteckningar från sonens uppväxt, 1974-1992. De handlar om föräldraskap, yrkesliv, litteratur, livet och döden. Boken är personlig, men trots det känns det som att den kan tala till många, vare sig man delar Maria Modigs erfarenhet eller inte.

 

 

BokomslagAnnandagar
Jonas Modig
2007, Norstedts

Dikterna i Annandagar skildrar sorgen efter sonen Jakob som dog i tsunamin i Thailand annandagen 2004. Efter denna dag är alla dagar annandagar, en annan sorts dagar än de som fanns förut, innan. Fastän dikterna har uppstått ur sorgen efter en specifik människa så känns många av dem allmängiltiga. Tillexempel hur tillvaron bara faller samman, eller som Jonas Modig skriver: “Mitt i maten... tar verkligheten plötsligt slut”. Men sorgen förvandlas, och blir till en del av livet. Lyrik.

 

BokomslagDelandets bok
Aris Fioretos
1991, Norstedts

“...hur kan man sätta punkt för något som inte var menat att ta slut?” I dagboksliknande anteckningar någonstans mellan poesi och prosa, vindlande och sökande, försöker Aris Fioretos berätta om tomrummet efter en flickvän som dött i en olycka. En vacker bok som kräver uppmärksamhet av sin läsare.

Senast uppdaterad:
2011-01-31
Skribent:

Unn Hjohlman, Stockholms stadsbibliotek.

Redaktör:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden