Cellprov räddar liv

Det nationella kvalitetsregistret för livmoderhalscancer har publicerat en analys med anledning av att fler får livmoderhalscancer. Genom att lämna cellprov regelbundet kan cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer upptäckas i tid.

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen som mynnar ut i slidan. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del förändringar behöver tas bort. 

Alla kvinnor mellan 23 och 60 år blir regelbundet kallade till cellprovtagning. Det är viktigt att du går varje gång du blir kallad eftersom cellförändringar kan utvecklas långsamt och du inte kan känna av dem själv.

Det är viktigt att lämna provet även om du har vaccinerat dig mot HPV.

Läs mer om gynekologiskt cellprov på 1177.se

Kalmar län

I Kalmar län erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 50 år gynekologisk cellprovtagning vart tredje år. Kvinnor mellan 51 och 65 år erbjuds cellprovtagning vart femte år.

Alla kvinnor får automatiskt en kallelse hem till närmaste mödrahälsovårdsmottagning. Har du tid till gynekolog så kan gynekologen ta cellprovet.

Cellprovtagningen är från 1 januari 2018 kostnadsfri.

Cellprovet utförs av en legitimerad barnmorska inom mödrahälsovården och granskas av en cytodiagnostiker. Vid avvikelse av betydelse granskas det även av en läkare (patolog).

Du får alltid svar på undersökningen via brev, något som kan ta upp till två månader. Svarsalternativen i brevet är:

  • Nytt prov - då du behöver ta om provet på grund av inflammation eller tekniskt fel.
  • Normalt prov - du blir kallad igen enligt schema om några år.
  • Cellförändringar - vidare utredning eller behandling.

Vid cellförändringar blir du inbokad för att träffa gynekolog efter lämpligt tidsintervall och får en kallelse till det besöket.

Har du frågor, kontakta 1177 på telefon eller den mottagning där du brukar ta dina cellprover.

Text: Jenny Andersson

Till alla nyheter