Håll koll på dina läkemedel

Tillhör du dem som har flera olika läkemedel? Då är det extra viktigt att själv ha koll, så att du använder rätt mediciner. Att regelbundet gå igenom sina läkemedel tillsammans med sin läkare är ett bra sätt att stämma av hur läkemedelsbehandlingen fungerar.

Vid en läkemedelsgenomgång pratar man med sin läkare om vilka läkemedel man har och hur de fungerar, om man har märkt några biverkningar och det är också ett tillfälle att ställa frågor om sina läkemedel. Samtidigt ser man till att den läkemedelslista som sjukvården har tillgång till är aktuell.

– Det är alltid bra att förbereda sig inför ett vårdbesök. Mitt råd är att ta fram förpackningarna på de läkemedel man använder och skriva ner namnen på en lista, som man tar med sig vid besöket. Det gäller även receptfria läkemedel eller kosttillskott köpta på apotek, hälsokost eller i livsmedelsaffären, säger Tobias Damgaard som är apotekare vid landstingets läkemedelssektion.

Även om inte läkaren går igenom dina läkemedel kan du alltid själv ställa frågor eller be om en läkemedelsgenomgång. Det är viktigt att man som patient känner sig trygg med sin läkemedelsbehandling.

– Känner man sig minsta osäker kan man alltid fråga sin läkare. Frågor kan också besvaras av farmaceuter på apotek. Det är viktigt att inte själv sluta ta medicinen eller på egen hand ändra doseringen. Om man vill göra ändringar ska man alltid berätta och rådfråga sin läkare först.

Ett sätt att känna sig trygg är att be läkare om en aktuell läkemedelslista, särskilt om något med medicinerna har ändrats, fortsätter Tobias Damgaard. Ber man att få en lista utskriven från ett apotek och jämför med den man får i sjukvården är det lätt att bli konfunderad. De stämmer inte alltid överens.

– Det är alltid sjukvårdens lista över läkemedel som visar hur läkare rekommenderar att man ska ta sina läkemedel, säger Tobias Damgaard. Han förklarar varför de kan skilja sig åt:

– Tänk att apoteken har som en "patientens brevlåda" där läkarens eller förskrivarens recept hamnar. Recepten ligger kvar i brevlådan så länge de är giltiga. Om ett läkemedel inte fungerar, behöver bytas ut eller om doseringen behöver ändras skickar din läkare ofta ett nytt recept till brevlådan. Om inte du eller läkaren aktivt ber apoteken ta bort gamla recept kommer apotekslistan att visa vilka recept, gamla och nya, som ligger i brevlådan idag. Det gör att apotekslistan ofta blir vilseledande.

– Som sagt, det bästa är att komma förberedd till nästa läkarbesök och själv ha skrivit ner vilka läkemedel man tar hemma, slutar Tobias Damgaard.

Om läkemedel - viktiga frågor vid läkarbesöket

  • Varför ska jag ta den här medicinen?
  • När och hur ska jag ta medicinen?
  • Finns det läkemedel på min lista som jag inte längre ska ta?
  • Kan jag ta medicinen ihop med mat, alkohol, andra mediciner eller naturläkemedel?

Text: Annika Billberg

Till alla nyheter