RYGG OCH NACKE

Sjukgymnasten fixade Ronnies onda rygg

Innehållet gäller Jönköpings län

Ryggont drabbar de flesta av oss då och då, även om det är en klen tröst. När smärtan slår till är det lätt att tänka att man måste åka till akuten för att få hjälp. Ronnie Cato valde istället att åka till sin vårdcentral i Jönköping och fick direkt komma till en sjukgymnast.

- Nu är jag mycket bättre och har fått övningar som jag ska göra för att förebygga ryggont, berättar Ronnie.

Som patient är det inte helt enkelt att veta vart du ska vända dig med olika besvär. Eftersom sjukhusens akutmottagningar alltid är öppna, väljer många att åka dit, oavsett vilken skada det handlar om.

- Det finns nog också en tro på att du får mer kvalificerad vård på sjukhuset, men så är det inte, säger Britt-Marie Persson, som är biträdande verksamhetschef på akutmottagningen vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

- På akuten är vi bra på att ta hand om livshotande tillstånd och svåra skador, men när det gäller exempelvis ryggont så har vi inte den kompetensen som vårdcentralens sjukgymnaster har. Sjukgymnasterna har dessutom oftast nära samarbete med vårdcentralens läkare, som kan skriva ut smärtstillande mediciner om det behövs.    

Bra på olika saker

Vården i Jönköpings län är organiserad för att kunna ta hand om olika sjukdomar och besvär på bästa sätt. Sjukhusen och vårdcentralerna har olika ansvarsområden, och utifrån dessa fördelas också resurserna till vården.

- Det handlar om att alla ska göra det som de är bäst på. De läkare som har jour på akuten är anställda på olika kliniker på sjukhuset, men är till exempel inte specialister på ryggbesvär. Däremot finns det på varje vårdcentral minst en sjukgymnast, som snabbt kan ge råd om hur ryggsmärtan kan hanteras och behandlas, säger Britt-Marie.

Kan få vänta i onödan

Söker du hjälp för ryggont på akuten finns också en risk att du får vänta länge innan du får träffa en sjuksköterska eller läkare.

- På akuten måste vi hela tiden prioritera de mest akuta skadorna. Har vi andra patienter som till exempel har smärta i bröstet eller varit med om en olycka, så får den som har ryggskott vänta. Och besöket slutar oftast med att vi ber patienten att vända dig till din vårdcentral eller en jourcentral. Akutbesöket blir på så sätt en onödig omväg, säger Britt-Marie.

Fick hjälp av sjukgymnast

Ronnie Cato, som fick rejält ont i ryggen under sin julledighet, valde istället att åka till sin vårdcentral.

- För mig är det naturligt att börja där. Jag fick direkt komma till en sjukgymnast som gjorde en undersökning och upptäckte att jag hade en diskförskjutning, berättar Ronnie.

I sitt arbete som robottekniker utför han en hel del rörelser som belastar ryggen och fick nu rådet att tänka mer på ergonomin och på att hitta positioner som avlastar ryggen.

- Jag tycker jag fick väldigt bra hjälp och även råd om hur jag ska förebygga så att inte smärtan kommer tillbaka, säger Ronnie Cato.

Vårdguiden ger råd

Om du är osäker på vart du ska vända dig med sina besvär går det alltid att kontakta din vårdcentral eller 1177 Vårdguiden rådgivning på telefon.

Många kompetenser på vårdcentralen

På regionens vårdcentraler finns många olika kompetenser. Utöver allmänläkare och distriktssköterskor finns oftast även sjukgymnaster, arbetsterapeuter och psykologer.

Sjukgymnasten är bland annat expert på att behandla värk i rygg, nacke och axlar och kan töja eller mjuka upp leder och muskler så att du får mindre ont och blir mer rörlig. Ofta får du också ett personligt träningsprogram och råd om hur du ska hantera smärtan och förebygga så att du inte får ont igen.

Du behöver ingen remiss för att gå till en sjukgymnast. Besöket kostar som övriga sjukvårdsbesök.

Till toppen av sidan