Rygg och nacke

Sjukgymnasten fixade Ronnies onda rygg

Innehållet gäller Jönköpings län

Ryggont drabbar de flesta av oss då och då, även om det är en klen tröst. När smärtan slår till är det lätt att tänka att man måste åka till akuten för att få hjälp. Ronnie Cato valde istället att åka till sin vårdcentral i Jönköping och fick direkt komma till en sjukgymnast.

En person som just skottat snö håller med handen mot sin smärtande rygg. Illustration.

- Nu är jag mycket bättre och har fått övningar som jag ska göra för att förebygga ryggont, berättar Ronnie.

Som patient är det inte helt enkelt att veta vart du ska vända dig med olika besvär. Eftersom sjukhusens akutmottagningar alltid är öppna, väljer många att åka dit, oavsett vilken skada det handlar om.

- Det finns nog också en tro på att du får mer kvalificerad vård på sjukhuset, men så är det inte, säger Britt-Marie Persson, som är biträdande verksamhetschef på akutmottagningen vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

- På akuten är vi bra på att ta hand om livshotande tillstånd och svåra skador, men när det gäller exempelvis ryggont så har vi inte den kompetensen som vårdcentralens sjukgymnaster har. Sjukgymnasterna har dessutom oftast nära samarbete med vårdcentralens läkare, som kan skriva ut smärtstillande mediciner om det behövs.    

Till toppen av sidan