OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Vanliga frågor och svar kring provtagning av covid-19

Innehållet gäller Jönköpings län

Vad gäller egentligen vid provtagning för covid-19? Här kommer några vanliga frågor och svar.

Jag börjar känna mig lite sjuk, vad gäller egentligen nu? Hur ska jag bete mig?

Svar: Det absolut viktigaste är att du håller dig hemma när du är sjuk - oavsett om du bara har milda symtom. Stanna hemma, var i karantän och se hur dina symtom utvecklar sig. Ett test kan sedan hjälpa dig att ge svar på om det är covid-19 eller inte som du har. Det är bra att du testar dig och vårdcentralen uppmuntrar dig att kontakta dem, men det är ingen fara om du väntar en dag eller två innan du provtas - så länge du håller dig hemma!

Kan jag åka från jobbet och ta ett test under till exempel min lunchrast?

Svar: Nej! Det är oerhört viktigt att du stannar hemma och är i karantän om du misstänker att du är sjuk. Tills du har ett provsvar ska du utgå från att du är smittad och följa de råd som finns gällande avstånd och smittspridning.

Kan vem som helst gå och göra ett test? I andra länder masstestas ju befolkningen.

Svar: För att få testa dig ska du ha symtom, men det räcker med att du har milda symtom som feber, hosta eller halsont, eller förlorat smak- eller luktsinne.

Det är din vårdcentral som avgör om du ska ta ett prov eller inte.

Kan jag kräva att bli provtagen för covid-19?

Svar: Nej, du kan inte kräva att bli provtagen. Din vårdcentral kommer först göra en medicinsk bedömning om det är lämpligt att ta ett prov på dig eller inte. Tveka  inte att höra av dig till din vårdcentral och fråga om råd.

Jag tror att jag redan haft covid-19. Kan jag ta ett test för att kolla om det var det  eller inte?

Svar: Nej, de tester som just nu genomförs på länets vårdcentralen är så kallade PCR-prov, ett prov som tas i näsan. Det är ett test som enbart visar om du har en pågående infektion just nu. Det visar inte om du har varit sjuk tidigare och de visar inte om du har antikroppar.

Kan jag ringa 1177 istället för min vårdcentral för att boka ett test?

Svar: Nej. När du ringer 1177  får du prata med en sjuksköterska  som kan ge dig råd, vägledning och tips kring sjukdomar, eller skador. Men hen kan inte boka in dig för provtagning eller se dina provsvar. Då är det din vårdcentral du ska kontakta.

När jag har tagit ett prov, hur får jag mitt provsvar?

Du kommer att se ditt provsvar i journalen när du loggar in på 1177.se. Du ansvarar själv för att logga in och ta del av svaret. 

Läs mer om hur du tar del av ditt provsvar via journalen på 1177.se

Mitt barn har symtom, ska hen provtas?

Svar: Prov kan tas på barn i alla åldrar efter en medicinsk bedömning. Men med tanke på att barn i regel får en mild sjukdom måste man, framför allt för de mindre barnen, väga nyttan med ett test mot att provtagningen kan vara ganska jobbig.

Ett alternativ kan vara att betrakta barnet som smittsamt till dess att symtomen försvunnit och att sju dagar gått efter de första symtomen. Under den perioden måste barnet stanna hemma från förskola/skola och enbart träffa den egna familjen.

Till toppen av sidan