ATT VÄLJA VÅRDMOTTAGNING

Sök vård på rätt mottagning

Innehållet gäller Jönköpings län

Det finns många olika slags mottagningar där du kan söka vård. Den här texten beskriver de vanligaste. Här får du också veta vilken mottagning som passar bäst beroende på vad du har för besvär eller behov.

Undersökning av örat med otoskop. Fotografi.
På en vårdcentral kan du få hjälp med många besvär. Det är nästan alltid vårdcentralen du ska kontakta först om du är sjuk eller har något besvär.

Vilka mottagningar som finns och vad de kallas kan vara olika på olika ställen i landet. I tjänsten Hitta vård finns kontaktuppgifter till vårdmottagningar i hela landet.

Ibland behöver du inte söka vård

Det är inte alla sjukdomar och besvär som kräver sjukvård. Ibland kan du behandla dig själv hemma. Här på 1177.se kan du läsa mer om många sjukdomar och symtom och vad du kan göra själv.

Du kan alltid ringa 1177

Du kan ringa telefonnummer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning, om du är osäker på när du ska söka vård. Då hjälper en sjuksköterska till med att bedöma dina besvär. Du kan också få råd om vad du kan göra själv och råd om var du kan söka hjälp.

Du kan ringa telefonnummer 1177 dygnet runt.

Vårdcentralen

En vårdcentral kan också kallas husläkarmottagning, familjeläkarmottagning, hälsocentral, hälsovårdscentral eller distriktsläkarmottagning.

Det är nästan alltid på vårdcentralen du ska söka vård när du är sjuk eller har något besvär. Vårdcentralen har ofta en egen sjukvårdsrådgivning som du kan ringa till.

På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med detta:

 • akuta sjukdomar, skador och besvär
 • psykisk ohälsa
 • kontroll av kroniska sjukdomar
 • fysioterapi och rehabilitering.

På vårdcentralen kan du även få hjälp med att förebygga sjukdom. Här är exempel på vad du kan få:

Du får en remiss till en specialistmottagning om det behövs.

Här hittar du vårdcentraler.

Öppettider och kontakt

En vårdcentral har öppet på dagtid under vardagarna. Du kan söka direkt om det är bråttom, till exempel om du har ett sår som blöder. Annars är det oftast bäst att ringa först.

Hos många vårdcentraler kan du boka tid genom att logga in. På vissa vårdcentraler kan du komma mellan vissa klockslag utan att ha bokat en tid.

Det brukar också gå att få rådgivning på telefon eller genom att logga in och kontakta mottagningen.

Ibland kan vårdcentralen ordna med hembesök.

Jönköpings län

Vårdcentraler i Jönköpings län

Här hittar du kontaktuppgifter till vårdcentraler i Jönköpings län:

När du behöver råd eller vård

Läs om vart du vänder dig när du behöver råd eller vård i Jönköpings län:

Hembesök

I Jönköpings län görs hembesök av distriktssköterskor och undersköterskor som arbetar inom kommunernas hemsjukvård.

Jouröppen mottagning

En del vårdcentraler har en jouröppen mottagning för att ta emot akuta besvär även på kvällar, helger och ibland nätter. Du behöver oftast ringa först och boka tid. På en del håll i landet finns jourverksamheten på särskilda jourmottagningar, närakuter eller på sjukhusets akutmottagning.

Du söker till den jouröppna mottagningen om du har besvär som inte kan vänta. Gäller det livshotande tillstånd ska du i stället åka till en akutmottagning på ett sjukhus eller ringa 112.

Här kan du söka efter jouröppna mottagningar.

Jönköpings län

Närakut - när vårdcentralen har stängt

När vårdcentralen är stängd, och ditt vårdbehov inte kan vänta, når du länets tre kvälls- och helgöppna närakuter genom att ringa 1177 eller boka tid direkt via närakutens e-tjänst. Patienterna får hjälp i den ordningen som tillståndet kräver.

Akutmottagning

Du ska söka vård på en akutmottagning om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom. Akutmottagningen finns på ett sjukhus och den är alltid öppen, dygnet runt.

Ring 112

Ring telefonnummer 112 vid en nödsituation. En ambulans kommer om det behövs och tar med dig till akutmottagningen.

Att själv ta sig till akutmottagningen

Ibland kan det gå snabbare att själv ta sig till akutmottagningen. Alla sjukhus har tydlig skyltning till akutmottagningen.

När ska jag inte åka till akutmottagningen?

Åk inte till akutmottagningen med lättare besvär. Akutmottagningen måste prioritera allvarliga sjukdomstillstånd och olyckor. Du får oftast vänta länge om du har lättare besvär. Du kan också bli hänvisad till en jourmottagning eller vårdcentral.

Ring telefonnummer 1177 om du är osäker på hur allvarligt ditt sjukdomstillstånd är. Då kan du rådgöra med en sjuksköterska.

Du väljer själv var du vill söka vård

Du kan själv välja mottagning för öppenvård. Öppenvård är all vård där du inte blir inlagd. Du kan alltså söka vård på vilken vårdcentral eller öppenvårdsmottagning du vill i hela landet.

När du söker vård i en annan region får du öppenvård på samma villkor som de som är folkbokförda i den regionen. Men du som kommer från en annan region omfattas inte av vårdgarantin i den region du väljer.

När du behöver specialiserad öppenvård kan du behöva remiss.

Här kan du läsa mer om patientlagen. 

Videosamtal med vården

Vissa mottagningar erbjuder videosamtal. Då ser och pratar du med exempelvis en läkare eller barnmorska genom din dator, telefon eller surfplatta. Det varierar mellan mottagningarna vilka besvär som du kan få hjälp med.

Läs mer om videosamtal med vården.

Barnmorskemottagning

En barnmorskemottagning kan också kallas mödravårdscentral, mvc eller kvinnohälsovård. Där kan du få hjälp med till exempel detta:  

 • rådgivning eller recept på preventivmedel
 • besök och kontroller under en graviditet
 • testning för olika könssjukdomar
 • gynekologisk cellprovtagning.

Mottagningen ligger ofta vid eller i närheten av en vårdcentral. Den kan också finns i en så kallad familjecentral, där det också finns till exempel en öppen förskola och barnavårdscentral.

Här kan du hitta barnmorskemottagningar.

Jönköpings län

Kvinnohälsovård

Kvinnohälsovården erbjuder mödrahälsovård, det vill säga hälsokontroller och stöd under graviditeten. Du får också stöd och hjälp med förberedelser inför ditt föräldraskap.

Hos kvinnohälsovården kan du också få hjälp med graviditetstest, preventivmedelsrådgivning och gynekologisk cellprovtagning.

Läs mer om kvinnohälsovård:

Hitta mottagning:

Förlossningsavdelning

När du ska föda barn får du komma till en förlossningsavdelning. De har öppet dygnet runt. På barnmorskemottagningen informerar de om vilka förlossningsavdelningar som finns nära dig och hjälper dig att välja en.

När det är dags att föda ringer du till förlossningsavdelningen och får råd om när du ska åka in.

Förlossningsavdelningen brukar finnas på ett sjukhus. När barnet är fött kan du och barnet få flytta till BB, en sjukhusavdelning för nyfödda och nyförlösta. Ni kan också få åka hem i stället.

Här kan du söka efter förlossningavdelningar.

Barnavårdscentral

Barnavårdscentralen är till för alla barn upp till 6 år. Du går dit med barnet för till exempel följande:

 • hälsokontroller
 • vaccinationer
 • samtal om barns behov och utveckling
 • stöd och information om bland annat amning, mat, sömn, föräldrarollen och barnsäkerhet.

Oftast får du och barnet komma på en bokad tid. En del barnavårdscentraler har öppen mottagning vissa tider. Då kan du komma utan att beställa tid.

Barnavårdscentralen ligger ofta i närheten av vårdcentralen, eller i en familjecentral. Barnavårdscentralen kallas ofta för BVC.

Om ditt barn är sjuk ska du istället söka vård på en vårdcentral, eller en akutmottagning om det är allvarligt.

Här kan du hitta barnavårdscentraler.

Jönköpings län

Barnhälsovård (BVC)

Till barnhälsovården kan du vända dig med frågor om ditt barns hälsa och utveckling. Barnhälsovården erbjuder förebyggande hälsovård, hälsoundersökningar och vaccinationer för alla barn under sex år. Som förälder får du råd och stöd, individuellt eller i grupp.

Läs mer om barnhälsovård:

Hitta mottagning:

Barnläkarmottagning

De som arbetar på en barnläkarmottagning är specialister på barn och barnsjukdomar. Börja med att kontakta en vårdcentral om ditt barn är sjuk eller har besvär. Om det behövs kan ditt barn remitteras till en barnläkarmottagning. Du kan också kontakta en barnläkarmottagning direkt, till exempel om barnet har en kronisk sjukdom.

En barnläkarmottagning kan också kallas barnmottagning eller barn- och ungdomsmottagning.

Barnläkarmottagningar finns inte i alla delar av landet. Då är barnsjukvården organiserad på något annat sätt. Kontakta i så fall en vårdcentral.

På en del ställen är barnläkarmottagningen bara för barn i vissa åldrar.

Här hittar du barnläkarmottagningar.

Jönköpings län

Barn- och ungdomsmedicin

En barn- och ungdomsmedicinsk mottagning är öppenvårdsmottagning som erbjuder specialistvård för barn och ungdomar från 0 år och fram till att man fyller 18 år. På mottagningarna gör man medicinska utredningar och behandlingar och ger råd:

Barn- och ungdomspsykiatrin, bup

Barn- och ungdomspsykiatrin, bup, är till för barn och unga upp till 18 år som mår psykiskt dåligt och behöver stöd eller vård. På de flesta ställen kan du kontakta bup direkt, men i vissa regioner behövs en remiss.

Det enklaste sättet att kontakta bup är oftast att ringa. Ibland kan du fylla i ett kontaktformulär på mottagningens hemsida. I vissa regioner kan du kontakta bup genom att logga in. Hos många mottagningar kan du få rådgivning på telefon.

Barn och unga som behöver psykiatriskt stöd eller vård kan också få hjälp på vårdcentralen. På en del ställen finns en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning. Då kan du börja med att söka vård där.

Här kan du söka fram bup-mottagningar.

Jönköpings län

Söka psykiatrisk vård för barn och unga i Jönköpings län

För barn och unga upp till 18 år finns den gemensamma kontaktvägen En väg in, barn och unga, psykisk hälsa till barn- och ungdomshälsan och barn- och ungdomspsykiatrin. Erfarna sjuksköterskor och kuratorer ger dig råd och bedömning av ditt vårdbehov. 

Jönköpings län

Barn- och ungdomshälsa

Barn- och ungdomshälsan är till för barn och ungdomar mellan 6 och 18 år och deras föräldrar. Till barn- och ungdomshälsans mottagningar kan du vända dig för behandling, råd och stöd. Det kan till exempel handla om oro, ångest, kriser, nedstämdhet eller relationsproblem.

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningen finns för dig som är ung. Exakt vilka åldrar som är välkomna kan vara olika på olika mottagningar. På ungdomsmottagningen kan du få råd och samtal. Till exempel om du mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd. När det gäller frågor om sex kan du få hjälp med till exempel preventivmedel, graviditetstest, könssjukdomar eller samtal och rådgivning.

Ungdomsmottagningen kan också kallas för ungdomshälsan.

Läs mer på umo.se, ungdomsmottagningen på nätet.

Här hittar du ungdomsmottagningar.

Jönköpings län

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningen är till för dig som är 13 år och fram till den dag du fyller 22 år. Har du fyllt 22 år, är du välkommen att vända dig till din vårdcentral, kvinnohälsovården eller någon av länets STI-mottagningar istället. Alla som jobbar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt. Besök på ungdomsmottagning, fysiskt eller online, är kostnadsfritt.

Du kan du besöka kurator, psykolog, barnmorska och specialistsjuksköterska, via videosamtal direkt i din smartphone eller surfplatta. Läs mer om ungdomsmottagning online:

Specialistvård

En specialistmottagning är anpassad för vård inom särskilda områden, till exempel hud, ögon, gynekologi eller öron-näsa-hals.

I vissa fall kan du kontakta mottagningarna direkt. I andra fall behöver du en remiss från en läkare på vårdcentralen. Du kan också skriva en egenanmälan, läs mer i texten om remiss.

Du kan söka efter specialistmottagningar i Hitta vård.

Psykiatrisk mottagning

Du kan börja med att kontakta en vårdcentral om du har lättare psykiska besvär. Du som har svårare besvär kan söka vård på en psykiatrisk mottagning.

Läs mer på om psykisk hälsa.

Jönköpings län

Söka psykiatrisk vård i Jönköpings län

Här kan du läsa om att söka psykiatrisk vård som vuxen, ung och när det gäller barn. Du får också veta vilka mottagningar och kontaktvägar som finns:

Psykiatrisk akutmottagning

Du ska söka hjälp direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112 om du mår mycket dåligt psykiskt och genast behöver hjälp.

Här hittar du psykiatriska akutmottagningar.

Tandvårdsmottagning

Du kan söka vård på en tandvårdsmottagning om du har besvär med tänderna. Läs mer om tänder och tandvård.

Här kan du hitta tandvård.

Jönköpings län

Tandvård i Jönköpings län

Här hittar du kontaktuppgifter till tandvårdskliniker i Jönköpings län:

Hur mycket kostar det?

Det är olika hur mycket det kostar att få vård på olika mottagningar. Här kan du läsa mer om patientavgifter.

Jönköpings län

Privata vårdgivare i Jönköpings län

Här hittar du kontaktuppgifter till privata vårdgivare som har avtal med Region Jönköpings län:

Till toppen av sidan