FÅ STÖD OCH BEHANDLING PÅ NÄTET

KBT på nätet

Innehållet gäller Jönköpings län

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT på nätet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

De flesta regioner erbjuder KBT på nätet. För att få information om vad gäller i din region, se till att du valt rätt region i regionväljaren högst upp på sidan.

Vad innebär det att få behandling med KBT?

Kognitiv beteendeterapi, KBT, går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i ditt liv. Behandlingen syftar till att du ska kunna förändra din vardag, och må bättre på sikt. KBT är den terapiform som oftast rekommenderas vid depression och ångest. Under behandlingen får du uppgifter och övningar som du utför på egen hand. Läs mer om olika terapiformer här.

KBT-behandling erbjuds ofta via internet. Fördelen med det är att du då får tillgång till behandlingen i din vardag, och kan göra dina uppgifter var och när det passar dig.

Under behandlingen har du möjlighet att skicka meddelanden och frågor till behandlaren. Hen svarar på frågor och stöttar dig med de uppgifter och övningar du gör.  Behandlingen pågår i mellan fyra och femton veckor, beroende på behandlingsprogram.

Person som sitter med en bärbar dator.
När du får terapi via nätet kan du ta del av behandlingen och göra dina uppgifter när det passar dig

Hur gör jag för att få KBT på nätet?

Jönköpings län

I Jönköpings län kontaktar du din vårdcentral, så att en behandlare kan göra en första bedömning och avgöra om behandlingen kan vara ett bra alternativ för dig.

För att ansöka om KBT på nätet kan du göra på flera sätt. Det finns både behandlingar som erbjuds i din region, och behandlingar som du kan få oavsett var i landet du bor. 

Du kan börja med att kontakta din vårdcentral eller psykiatriska mottagning. De kan ofta hänvisa dig vidare till KBT på nätet eller göra en bedömning om andra insatser är lämpliga. Logga in till dina behandlingar här.

Du kan även söka KBT-behandling direkt via Region Stockholm, oavsett var i landet du bor. Här kan du läsa mer om vilka behandlingar som finns och hur du gör för att anmäla dig.

Du som är spelberoende, alkoholberoende eller cannabisberoende kan söka behandling via Beroendecentrum i Stockholm, oavsett var i Sverige du bor. Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Så går behandlingen till

Det behövs alltid en bedömning om behandlingen passar för dig, innan du påbörjar den. Bedömningen sker vanligen via ett vårdbesök. Ibland kan besöket ske via videosamtal.

När behandlingen börjar får du logga in på en webbplats för att läsa om och arbeta med innehållet i behandlingen. Behandlingen kan bestå av texter, filmer, ljudfiler och övningar. Själva behandlingarna brukar vara upplagda i olika moduler.

Varje vecka går du igenom en ny modul, vilket innebär att du dels får läsa en text eller se en film och dels får uppgifter som du ska göra. Vanligen ingår att du varje vecka får fylla i hur du mår så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

Jönköpings län

KBT på nätet i Jönköpings län

Kognitiv beteendeterapi, KBT på nätet, gör att du kan arbeta med din behandling hemifrån, när det passar dig bäst och slippa åka till vårdcentralen lika ofta. Stöd och behandling på nätet sker alltid i överenskommelse med en behandlare. 

I Jönköpings län finns det KBT-behandling på nätet för dig som har ångest, depression, stress, oro, utmattning eller problem med sömnen. Kontakta din vårdcentral för att få en bedömning om KBT på nätet kan vara för dig.

Så här fungerar behandlingen

Behandlingen består av stödet på nätet och regelbunden kontakt med din behandlare. Den du får behandlingen av följer dig och ger dig stöd genom hela behandlingen och svarar på dina frågor. Du och din behandlare har kontakt via telefon eller meddelandefunktionen som finns i stödet. Du kanske undrar något om din situation, har frågor om innehållet i stödet, funderar över hur du ska göra dina övningar eller vill prata om något positivt eller negativt som har hänt under tiden.

Om du blir orolig för din hälsa eller får ökade besvär ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning eller till din vårdcentral.

Behandlingstid och svar på uppgifter

Hur lång tid behandlingen tar beror på vilket behandlingsprogram du får, men den brukar sträcka sig över 6-10 veckor. Varje behandlingsprogram innehåller ett antal moduler och det kan vara lagom att gå igenom en modul per vecka. Vanligtvis kommer din behandlare att ta del av ditt arbete vid en bestämd tid varje vecka. Därför kan det dröja några dagar innan du får svar på din uppgift.

Råd vid behandling av KBT på nätet

Se till att du har tid att genomföra arbetet med varje avsnitt ostört, så att det verkligen blir av. Planera in vilka tider du ska arbeta med behandlingsprogrammet. Övningarna som ingår i behandlingen är den viktigaste delen för att de förändringar du gör håller i sig över tid. Du hittar övningarna inuti varje modul i stödet under fliken "Att göra", längst upp när du loggar in.

Så här gör du

  1. Logga in och välj den mottagning som du får behandlingen av. Läs mer om hur hur du loggar du in i Stöd och behandling.
  2. För att komma igång med behandlingen väljer du den första modulen och gör den.
  3. När du är helt klar med modulen skickar du ett meddelande till behandlaren, som tittar igenom dina övningar och ger dig feedback. Efter det aktiveras nästa modul.

Mer om KBT-behandling på nätet

Inloggningen till e-tjänsten är personlig. Via din inloggning kan bara utföra ärenden som gäller dig själv.

Du kan få aviseringar till ditt mobilnummer eller din e-postadress när du får nya meddelanden från din behandlare. På så sätt missar du inga viktiga händelser.

För att lägga till aviseringar går du till inställningarna för 1177 Vårdguidens e-tjänster längst upp i högra hörnet. Skriv in ditt mobilnummer och e-postadress. Bocka sedan i vilken typ av avisering du vill ha och klicka på Spara.

Hur vet jag om behandlingen passar mig?

Behandlingen kan bland annat erbjudas dig med depressionsocial ångestpaniksyndrom, OCD - tvångssyndrom eller dysmorfofobi - BDD. Den kan även hjälpa dig som har sömnsvårigheter, tinnitusstress eller IBS – känslig tarm.

Du behöver ta dig den tid som behövs, ofta en timme per dag. Du behöver ha tillgång till en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling.

Behandlingen ger dig möjlighet att arbeta självständigt. Den ska kunna passa in i ditt liv rent praktiskt, och du ska också vilja göra arbetet för att nå de resultat du önskar.

Till toppen av sidan