KONTAKTA VÅRDEN PÅ NÄTET

Videomöte med vården

Genom ett videomöte med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videomöte, videosamtal eller videobesök som det också kan heta.

Det finns många olika typer av videomöten

Du kan få medicinsk rådgivning genom ett videosamtal och få hjälp med lättare besvär. Du kan få hjälp med vissa besvär, men inte alla. Det kan bero på att du behöver gå igenom en undersökning av något slag. Det kan till exempel vara en kroppsundersökning.

Vissa mottagningar kan skriva läkarintyg eller remisser.

Du kan också ha videomöten som en del i en behandling till exempel med en fysioterapeut eller en logoped.

Vårdpersonalen för en journal även vid videomöten

Vårdpersonalen för en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vilka mottagningar erbjuder videomöten?

Videomöten finns både på mottagningar som drivs av privata företag och på mottagningar som drivs av ett landsting eller en region. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Vad kostar ett videomöte?

Hur mycket ett videomöte med vården kostar varierar mellan de olika mottagningarna. 

Jönköpings län

Videomöte med vården i Jönköpings län

Kostnad

Patientavgiften är 250 kronor och du får en faktura med posten. Videomötet är avgiftsfritt för barn och ungdomar under 20 år och för personer över 85 år. Frikort gäller.

Har du en remiss från din vårdcentral är första videomötet avgiftsfritt. För intyg gäller särskilda avgifter. 

Legitimering

Som patient använder du BankID för att identifiera dig.

Sekretess och säkerhet

Att genomföra ett videomöte är tryggt och säkert. Videomötet spelas inte in eller sparas. Sekretessregler gäller och datatrafiken under ett pågående möte är krypterad.

Videomöte med vårdcentral

Bra Liv nära

Via appen Bra Liv nära kan du ha ett videomöte med din vårdcentral. Du kan till exempel få rådgivning av en sjuksköterska eller ha ett möte med en sjukgymnast eller läkare. Sjuksköterskorna kan direkt hjälpa dig med de flesta lindriga besvär. Du kan också prata med ett psykosocialt team för råd när livet känns svårt. Vill du sluta röka eller snusa kan du kan få stöd från en tobaksavvänjare.

Pilotprojekt med digitala vårdmöten

Under 2020 pågår ett pilotprojekt inom Region Jönköping där ett antal vårdmottagningar testar och utvärderar möjligheten att genomföra digitala vårdmöten med patienter. Mötet bokas via vårdpersonalen för de utvalda mottagningarna och du ansluter dig via mobil, surfplatta eller dator.

Hur går det till?

Du behöver en smartphone eller en surfplatta för att genomföra ett videomöte via appen Min Hälsa. Du kan även använda en dator för ansluta till videomötet via 1177 Vårdguiden.

Att tänka på inför ett videomöte

Tänk på att ha en stabil internetuppkoppling inför ditt videomöte. Det är också bra att koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.

Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.

Det är bra om du ställer in kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan se dig i ögonen.

Det är bra om du är i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen.

Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.

Du som använder mobil eller surfplatta ska tänka på att hålla den stadigt. Bildkvaliten blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videosamtal. Läs mer om hur du kan förbereda dig i texten Förbered ditt läkarbesök - tio tips.

Till toppen av sidan