Chatta med oss
Du bestämmer om du vill prata med oss via chatt eller telefon. Chatten är öppen måndag och torsdag kl. 15–21 och söndag kl. 11–17.
Lyssna på webbplatsen — Det är möjligt att få webbplatsen uppläst. Gå till den sida du vill få uppläst och klicka på lyssna-knappen i spelaren här ovanför.
Om du inte vill att någon ska se att du har besökt stödlinjenförtranspersoner.se kan du dölja ditt besök genom att rensa din webbhistorik eller surfa anonymt.
En stödlinje för transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Det är gratis att kontakta oss och du är anonym. Alla oavsett ålder kan ringa eller chatta med oss.
Du bestämmer om du vill prata med oss via chatt eller telefon. Chatten är öppen måndag och torsdag kl. 15–21 och söndag kl. 11–17.
Du som är ung kan också få stöd och råd av oss. Vi har ingen åldersgräns – alla är välkomna att chatta med oss och ringa till oss.
Stödlinjen för transpersoner ger stöd till dig som utsatts för hot och våld av någon i din närhet eller sexuella övergrepp. Alla oavsett ålder kan kontakta oss och du är anonym. Det går inte att skicka sms till stödlinjen. Vid akuta händelser, ring 112.
Du kan kontakta stödlinjen om du är eller har varit utsatt för våld i nära relation eller sexuellt våld. Även du som är närstående och du som möter våldsutsatta i ditt arbete kan kontakta oss för råd och stöd. De som svarar är utbildad personal med transkompetens. Du är även välkommen att kontakta Kvinnofridslinjen 116 016 eller Stödlinjen för män 020-80 80 80.
Våld i nära relationer kan se ut på många olika sätt. Det kan handla om att du hotad eller skrämd eller att din partner försöker kontrollera dig. Våldet kan vara riktat mot din könsidentitet och ditt könsuttryck. Fysiskt våld kan vara allt från knuffar till örfilar och slag. Sexuella övergrepp ser också olika ut. Det kan röra sig om allt från sexuella trakasserier till våldtäkt.
frågor OCH SVAR
Vad undrar andra över som ringer till oss?
Här har vi samlat frågor och svar om stödlinjen.
Hur gör jag för att chatta?
Klicka på cirkeln längst ner i högra hörnet med en pratbubbla-symbol.
Ett fönster öppnas med information om chatten.
Om chatten är stängd just då är du välkommen tillbaka när chatten är öppen. Du kan också ringa till oss.
Om chatten är öppen kan du välja att fylla i din könsidentitet och din ålder innan du ställer dig i kö till chatten. Du väljer själv om du vill göra det. Om du fyller i informationen hjälper det personalen att ge stöd som passar dig.
Klicka på knappen ”Starta chatten”. Du kommer då till ett nytt fönster där du ser vilken plats du har i kön.
Det går inte att skriva meddelanden medan du väntar. Det går bra att gå in i andra fönster eller appar medan du väntar, men kom ihåg att gå tillbaka ibland för att se om du har kommit fram.
När det blir din tur får du ett meddelande i chatten från en medarbetare på stödlinjen och ni kan börja chatta med varandra.
Man kan inte välja vem man chattar med.
Om vi inte får ett svar från dig under 15 minuter efter att chatten har startat avslutas chatten automatiskt.
Vad kan Stödlinjen för transpersoner hjälpa mig med?
Till Stödlinjen för transpersoner kan du höra av dig om du vill prata med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga om när det gäller våld i nära relation och sexuella övergrepp.
Vår uppgift är att lyssna och ge professionellt stöd. Du kan också få information om stödverksamheter dit du kan vända dig. Vi kan ge information om hur du kan kontakta socialtjänsten eller vården. Vi kan också berätta hur man polisanmäler brott som misshandel, hot eller sexuella övergrepp.
Kan jag som ickebinär kontakta Stödlinjen för transpersoner?
Ja, i begreppet transpersoner inkluderar vi alla könsidentiteter. Du kan också höra av dig till Kvinnofridslinjen, 116 016, eller Stödlinjen för män, 020-80 80 80. Du bestämmer själv vilken stödlinje du vill kontakta.
Du som möter våldsutsatta i arbetet kan ringa till linjen för att få stöd och rådgivning. För dig som yrkesverksam finns också metodstöd och informationsmaterial.