LÄS ANDRAS FRÅGOR

Ska jag steloperera mig för att bli av med mitt diskbråck?

Fråga

Jag har kraftiga smärtor i rygg och ben trots diskbråcksoperation för snart två år sedan. Kan jag få göra en steloperation? Eller ska jag leva såhär?

Svar

Det finns två operationsmetoder som är de allra vanligaste i Sverige. Den ena innebär att man skär upp huden och skrapar bort diskbråcket. Jag antar att det är denna operation du har varit med om. Den andra operationen är steloperation. Du kan läsa mer om diskbråck och hur operationen går till här.

Om ett diskbråck kommer tillbaka efter den enklare typen av operation så kan det göras en steloperation. Innan en operation blir aktuell måste ryggen och diskbråcket förstås undersökas igen.

Båda operationerna har sina fördelar och nackdelar

Vilken metod som ska användas beror på många faktorer. Det viktigaste är kanske hur diskbråcket sitter och hur det ser ut. Innan en operation får du genomgå en utredning och då får du också chansen att diskutera med din läkare vad som är bäst att göra. Om en operation ska göras eller inte beror också på vilken effekt du kan få av andra behandlingsmetoder. Fysioterapi, träning och psykologisk behandling är sådana metoder som visat sig minska ryggsmärta. Smärtstillande läkemedel brukar också ingå.

Viktigt att du har god kontakt med din läkare och fysioterapeut

Vilken eller vilka behandlingar som är bäst för dig kan bara din läkare avgöra. Till sist vill jag tillägga att min erfarenhet är att det är viktigt att ha en god kontakt med sin läkare och fysioterapeut när man har långvariga smärtor i ryggen. Det är också viktigt att ta vara på det stöd du kan få av anhöriga. 

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan