LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad kan jag själv göra för att bli av med mina tics?

Fråga

Sedan ett halvår tillbaka har jag fått någon form av tics som gör att jag måste svälja och snörvla hela tiden. Självfallet vill jag bli av med besvären så snabbt som möjligt helst utan medicinering. Jag har läst om att man kan bli hjälpt av någon form av motrörelse mot dessa tics, som gör det svårt att genomföra dem. Hur fungerar det?

Svar

Att göra motrörelser vid tics innebär att du lär in ett beteende som inte går att utföra samtidigt som ticsen. Du gör alltså den motrörelsen när impulsen att börja med tics kommer.

Det här kan ta lite tid att lära in. Först behöver du lägga märke till vilka tics du har. Försök att hitta vad som sätter igång ticsbeteendet. Till exempel en viss situation eller omgivning.

Till sist kan du alltså lära in en motrörelse som inte går att utföra samtidigt som ticset. För dig skulle det kunna innebära djupandning eftersom det inte går att snörvla samtidigt som du fokuserar på att andas djupt ut och in.

Ett sätt kan vara att andas "i fyrkant". Det går till så att du föreställer dig en fyrkant och att du börjar i vänstra nedre hörnet. Andas in och tänk dig att du förflyttar dig till övre vänstra hörnet. Andas ut och tänk dig att du förflyttar dig till det högra övre hörnet. Andas in igen och tänk dig att du förflyttar dig till nedre högra hörnet och så vidare.

Om dina tics är ditt enda problem skulle du kunna försöka med den här självhjälpsinstruktionen för att se om du kan träna in ett sätt att kontrollera dina tics.

Om det inte fungerar eller om du även har andra problem kan det vara en god idé att söka läkare en vårdcentral. Tillsammans med läkaren kan du diskutera om det är aktuellt med annan utredning eller behandling. 

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan