BILDUNDERSÖKNINGAR OCH RÖNTGEN

Undersökning av blodflödet i hjärnan i Jönköpings län

Innehållet gäller Jönköpings län

Undersökningen ger information om blodcirkulationen i hjärnans olika regioner. Man kan använda undersökningen till att diagnostisera olika hjärnsjukdomar, speciellt vid demensutredning.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda sig på något speciellt sätt. Du får gärna ta med någon som håller dig sällskap vid undersökningen. Om du är gravid eller ammar ska du ta kontakt med mottagningen som genomför undersökningen innan du kommer dit.

Hur går undersökningen till?

När du kommer till mottagningen sätter den som utför undersökningen en nål i ett kärl i din arm. Sedan får du ligga och vila i 30 minuter i ett halvmörkt rum för att bli så avslappnad som möjligt. I slutet av vilopausen sprutar den som utför undersökningen, via nålen som man satt tidigare, ett svagt radioaktivt ämne. Detta ämne tas upp i hjärnan och avspeglar hur blodflödet ser ut i hjärnan just då. 45 minuter efter injektionen tas bilder av din hjärna. Du får ligga på rygg på en brits under en gammakamera. Kameran tar bilder på huvudet från olika vinklar under cirka 25 minuter och det är då mycket viktigt att du ligger alldeles stilla med huvudet.

Efter undersökningen

Besked om resultatet får du av den läkare som skrivit remissen till undersökningen.

Till toppen av sidan