REHABILITERING VID SMÄRTA

Artrosskola

Innehållet gäller Jönköpings län

Att röra på sig när du har artros är viktigt för att du och din kropp ska må bra. Det går att lindra besvär av artros och i vissa fall undvika operation. Med hjälp av artrosskolan får du lära dig mer om vad artros är, hur det behandlas och vad du själv kan göra för att må bättre. Du får dessutom träffa andra med artros och får hjälp med träning av en fysioterapeut.

Artros innebär ledbesvär i bland annat händer, knän och höfter. Rörligheten i lederna försämras och du kan få ont i området kring lederna. Artros är därför en vanlig orsak till inaktivitet och för mycket stillasittande. Många som har artros är dessutom rädda för att fysisk aktivitet ska skada lederna. Men undviker du att röra på dig ökar du risken för både fysisk och psykisk ohälsa.

Har du många frågor och funderingar kring artros kan du gå artrosskolan. Där får du lära dig vilken aktivitet som är bra för dina leder och att en viss smärta under träning inte är farlig. Tack vare artrosskolan kan många operationer undvikas samtidigt som din rörlighet kan förbättras och din livskvalitet öka.

Så går det till

När du söker vård för smärta i dina leder får du först träffa en fysioterapeut eller arbetsterapeut som ställer en diagnos och utesluter andra orsaker till dina besvär. Får du bedömningen artros har du möjlighet att delta i artrosskolan. Det behövs ingen remiss, du kan anmäla dig till artrosskolan själv eller bli hänvisad dit av din vårdcentral.

Artrosskolans innehåll

Innehållet i artrosskolan följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid grundbehandling av artros. Du deltar på föreläsningar där du får ta del av den senaste forskningen om artros, vilket förhållningssätt du kan ha och vilken behandling som finns. I artrosskolan får du även information om vad artros är, riskfaktorer och tips på vad du kan göra själv. Därefter får du ett individuellt utprovat träningsprogram samt möjligheten att inspireras och träna regelbundet tillsammans med andra under handledning av en fysioterapeut. De övningar du får går att anpassa så att du kan göra dem både hemma och på gymmet.

Rörelse på dina villkor

I artrosskolan får du lära dig att en del rörelse är bra för leden och att en viss smärta under träning inte är farlig. Studier visar att leder som är för stilla och inte utsätts för belastning får en försämrad broskkvalitet. Träning som förbättrar styrka, kondition, balans och regelbunden motion, leder till minskade ledbesvär, ökad rörlighet samt bättre livskvalitet. Ju starkare du blir och ju bättre kondition du får, desto mindre symtom får du av artrosen. 

Till toppen av sidan