Rehabilitering i Jönköpings län

Kontrakturprofylax vid stroke

Innehållet gäller Jönköpings län

För att behålla rörelseomfånget i lederna är det nödvändigt att röra på dem. Det gör du genom att böja lederna och sträcka ut musklerna varje dag.

Vad är kontrakturprofylax?

Att behålla rörligheten i lederna kallas för kontrakturprofylax (KP). Om man inte kan böja eller sträcka ut en led maximalt kallas det ”kontraktur”. Det kan finnas olika orsaker till att man får en kontraktur. Kontrakturer kan leda till att vardagsaktiviteter blir påverkade, så som nedsatt balans, oförmåga att gå och stå, svårt att sitta bra, förkortad räckvidd och minskad gripförmåga.

Så här behåller du rörlighet

Du behöver böja lederna och sträcka ut musklerna maximalt, varje dag. Framför allt behöver du stretcha de muskler som eventuellt är drabbade av spasticitet.

Ett bra sätt är att få in kontrakturprofylax med aktiva och passiva rörelser i dina dagliga rutiner. Om du inte har någon funktion i dina muskler kan du behöva hjälp med att röra på benen och armarna varje dag.

När du vilar bör du tänka på hur du ligger för att motverka kontrakturer. Om du klär på dig själv så får du automatiskt bra träning av rörligheten i armar och ben.

Kontrakturprofylax - Program för ledrörlighet i armar, händer, ben och fötter vid stroke.

Bildspel: Kontrakturprofylax - arm och hand

Gör programmet två gånger/dag och tio gånger/rörelse. Var noga med att följa instruktionerna i bild 1 när det gäller överarmen, eftersom axelleden kan vara instabil. Det gäller rörelserna i bild 2–7.

Bildspel: Kontrakturprofylax - ben och fot

Gör programmet två gånger/dag och tio gånger/rörelse.

Till toppen av sidan