Tolktjänster från landsting och regioner
Det finns flera olika typer av tolktjänster som du kan få genom ditt landsting eller din region. Vilken typ av tolk du behöver beror på vilka behov du har. Det kostar inget att använda tolkarna i vardagssituationer.
Teckenspråkstolkar
Teckenspråkstolkar används av dig som har teckenspråk som första språk. Tolken tolkar mellan dig och den som är hörande. Tolken växlar mellan teckenspråk och talad svenska.
Skrivtolkar
En skrivtolk kan användas av dig som har svenska som första språk och som fick en hörselnedsättning eller dövhet i vuxen ålder. Tolken skriver ner det som sägs och du kan läsa det på en skärm.
Tolkar för dig med dövblindhet
Denna typ av tolk används av dig som har dövblindhet eller som har en mycket stor synnedsättning samtidigt som du har en mycket stor hörselnedsättning. Tolkarna använder olika typer av tolkning beroende på vad du behöver.
Taltjänst
Taltjänst är en tolkservice för dig som har svårt att läsa, skriva eller tala. Taltjänst finns bara i vissa landsting och regioner. Där tjänsten finns kan du få följande stöd:
- Talstöd. Det innebär att taltjänsttolkarna följer med dig och fungerar som ett personligt stöd vid samtal. Tolkarna kan upprepa eller förtydliga det som sägs till exempel vid besök i vården eller vid andra möten.
- Telefonstöd. Det innebär att du får hjälp med att ringa ett så kallat trepartssamtal. I samtalet medverkar du, den du talar med och tolken. Taltjänsttolken inleder och förtydligar om det behövs, men finns i övrigt endast med i bakgrunden.
- Lässtöd och skrivstöd. Det innebär att du får hjälp med att läsa eller skriva. Det kan till exempel handla om att skriva brev eller skriva anteckningar vid möten.
Hur beställer jag en tolk?
Ta kontakt med tolkcentralen i ditt landsting eller din region för att få den typ av tolktjänst som du behöver. På webbplatsen för tolkcentalerna i Sverige hittar du kontaktuppgifter till alla tolkcentraler i Sverige.
När du beställer en tolk ska du berätta om vad som är uppdraget och vad du vill ha hjälp med. Det gör det lättare för dig att få en tolk med rätt kompetens. Tolken får också möjlighet att förbereda sig.
Jönköpings län
Tolktjänster i Jönköpings län
Om du är döv, hörselskadad eller har dövblindhet har du rätt att beställa tolk till olika situationer i vardagslivet. Det kan till exempel vara vid besök i hälso- och sjukvården, vid arbetsplatsträffar, i kontakt med myndigheter eller vid familjesammankomster och fritidsaktiviteter.
Tolkservice vid sådana uppdrag är kostnadsfri. Alla tolkar har tystnadsplikt och är opartiska.
Om du bor i ett annat län, men behöver tolk vid besök i Jönköpings län, gör du tolkbeställningen i det län där du är folkbokförd.
Teckenspråkstolk eller dövblindtolk
Om du är hörselskadad eller döv och teckenspråkig kan du boka teckenspråkstolk. Om du har dövblindhet kan du boka dövblindtolk. Tolken anpassar tolkmetoden efter tolkanvändarens behov. Exempel på olika metoder vid dövblindtolkning är taktilt teckenspråk och tydligt tal.
Skrivtolk
Om du är hörselskadad eller döv och inte kan använda dig av teckenspråkstolk har du rätt att beställa skrivtolk. Vid skrivtolkning använder tolken en dator för att skriva ner det som sägs, och tolkanvändaren kan läsa det från en skärm.
Beställa tolk