Läkemedelsinformation

Creon är ett läkemedel som hjälper till att bryta ner födoämnena i tarmen så att kroppen kan använda de olika näringsämnen som finns i maten. Läkemedlet används när bukspottkörteln inte tillverkar tillräckligt av de ämnen, så kallade enzymer, som är nödvändiga för att matsmältningen ska fungera.

De verksamma ämnena är enzymer som normalt bildas i bukspottkörteln: proteas, lipas och amylas.

Creon finns som enterokapslar i styrkorna 10000, 25000 och 40000. Styrkan avser innehållet av lipas. Läkemedlet kan köpas receptfritt, men bör inte användas utan rekommendation från vårdpersonal.

Så här fungerar läkemedlet

Bukspottkörteln, pankreas, är en körtel som tillverkar så kallat bukspott. Bukspott innehåller framför allt enzymer, som behövs för att bryta ner födan i tarmen så att olika näringsämnen kan tas upp i blodet. Proteas, lipas och amylas är tre typer av enzymer som bildas i bukspottkörteln. Dessa är nödvändiga för matsmältningen av proteiner, fetter och kolhydrater.

Sjukdomar som påverkar bukspottkörteln, till exempel kronisk inflammation i bukspottkörteln, kan göra att enzymerna inte tillverkas i tillräcklig mängd. Kroppen kan då inte ta upp och tillgodogöra sig näringen, den blir kvar i tarmen och lämnar kroppen med avföringen. Läkemedlet innehåller bukspottenzymer som till viss del ersätter bristen på enzymer. Därmed underlättas matsmältningen så att näringen kan tas upp.

Hur tar jag läkemedlet?

Ta läkemedlet med mat eftersom det är viktigt att det blandas väl med maten i magsäcken.

Svälj kapslarna hela med minst ett halvt glas vätska. De innehåller små korn, som har en hinna som inte kan lösas upp i magsäcken. Hinnan skyddar läkemedlet från att förstöras av den sura magsaften. Om kornen krossas eller tuggas förstörs hinnan, vilket leder till försämrad effekt av läkemedlet och ökad risk för biverkningar.

Om du har svårt att svälja kan du öppna kapslarna och blanda kornen med syrlig mat som inte behöver tuggas eller blanda dem med syrlig vätska. Syrlig föda eller vätska kan till exempel vara äppelmos, yoghurt eller syrliga juicer. Det är viktigt att du sväljer blandningen direkt.

Kapslarna är känsliga för fukt. Förvara dem i väl tillsluten förpackning.

Efter att burken har öppnats är kapslarna hållbara i sex månader.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Doseringen varierar bland annat beroende på hur svåra besvär du har.

Om du har glömt att ta en dos

Om du har glömt att ta läkemedlet vid den tidpunkt du brukar ta det, går det bra att ta dosen senare under dagen. Har du helt glömt att ta läkemedlet en dag fortsätter du som vanligt nästa dag. Ta inte någon extra dos.

Högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Drick mycket vätska när du använder läkemedlet. Om du dricker för lite ökar risken för förstoppning.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få magbesvär som ont i magen, förstoppning, diarré, utspänd mage eller illamående.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Du kan använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar inte över i bröstmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek - generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Till toppen av sidan