Att få recept och att köpa läkemedel

Dina läkemedel

Innehållet gäller Jönköpings län

Det är viktigt att du har rätt läkemedel och tar dem enligt din läkares ordination. Som hjälp finns en läkemedelslista som du kan få utskriven av din läkare eller på din vårdmottagning. Du kan även se läkemedelsordinationer från Region Jönköpings läns huvudjournalsystem direkt i journalen via nätet.

Det finns olika typer av listor med läkemedel – ”Läkemedelslista från vården”, ”Dina sparade recept på apotek” och ”Förteckning recept för dig med dospåse”. Så här skiljer du dem åt.

Läkemedelslista från vården

Läkemedelslistan innehåller aktuella läkemedelsordinationer och information om respektive läkemedel. Du kan få den utskriven i samband med ditt besök hos läkare eller sjuksköterska. Du kan även själv se listan i journalen via nätet när du loggat in på 1177.se. Utgå ifrån din läkemedelslista när du vill diskutera med din läkare vilka läkemedel som är aktuella och hur länge du ska ta dem.

Se dina aktuella läkemedel i journalen via nätet

Läkemedelslistan visar vilka läkemedel som är ordinerade för dig, varför du ska ta dem, i vilka doser och vid vilka tidpunkter. Så här gör du för att se dina aktuella läkemedel:

 1. Logga in på 1177.se 
 2. Välj ett inloggningssätt och legitimera dig för att logga in.
 3. När du är inloggad i e-tjänsterna klickar du på "Journalen"
 4. Du får därefter göra ett val om vilka uppgifter i din journal du vill ta del av. Välj ”Visa alla uppgifter”.
 5. När du kommit in i din journal, välj ”Läkemedel” för att komma vidare.
 6. På den här sidan ser du din aktuella läkemedelslista och du kan klicka på ett läkemedel för att få detaljerad information.

Läs mer om journalen via nätet

Filtrera läkemedelslistan i journalen via nätet
Du kan filtrera läkemedelslistan, exempelvis på vårdgivare.

Dina sparade recept på apotek

Dina sparade recept på apotek är en lista som du kan få på apoteket. Listan är en sammanställning över dina recept och en hjälp för dig att veta hur länge ett recept gäller och hur många gånger du har kvar att hämta ut på apoteket.

Observera att listan över dina sparade recept på apotek inte är samma sak som läkemedelslistan från vården. För dina sparade recept på apotek gäller:

 • läkemedel som du inte längre ska ta kan finnas på denna lista
 • läkemedel som du fortfarande ska ta kan saknas för att receptet har tagit slut
 • doseringar kanske inte stämmer om läkaren ändrat doseringen sedan receptet skrevs ut
 • två läkemedel med samma verksamma ämnen, men med olika namn kan stå med, och medföra risk för dubbeldosering

Visa gärna din läkemedelslista från vården för personalen på apoteket och be dem ta bort inaktuella recept.

Håll koll på dina recept via Läkemedelskollen

I Läkemedelskollen kan du se om du har uttag kvar på ditt recept, vilka läkemedel du har hämtat ut eller hur nära du är att få frikort. Så här gör du för att logga in på Läkemedelskollen:

 1. Logga in på 1177.se 
 2. Välj ett inloggningssätt och legitimera dig för att logga in.
 3. När du är inloggad i e-tjänsterna väljer du ”Läkemedelstjänster”.
 4. I nästa steg väljer du tjänst: Recept, Uthämtade läkemedel, Högkostnadsskydd för läkemedel eller Hämta PDF-dokument (Registerutdrag).
 5. När du valt tjänst länkas du vidare till Läkemedelskollen hos E-hälsomyndigheten. Det är de som ansvarar för uppgifterna.

Läs mer om Läkemedelskollen

Förteckning recept för dig med dospåse

Om du får dina läkemedel dosdispenserade maskinellt av apotek, det som vanligtvis kallas för dospåse, samlas dina läkemedel på en särskild lista, ”Förteckning recept”. Innehållsmässigt liknar den apotekets lista – Mina sparade recept, men den har ett annat utseende. På denna lista kan du se vilka läkemedel som levereras i dospåsar, vilka läkemedel du får i vanliga läkemedelsförpackningar och hur många uttag du har kvar på dessa.

Du har ansvar för din egen medicinering

När du besöker vården är det viktigt att du informerar din läkare om vilka läkemedel du använder. Det gäller också om du använder receptfria läkemedel och naturläkemedel. Berätta om du slutat använda något läkemedel eller tar den på annat sätt än vad som står i ordinerat på din läkemedelslista.

Genom att din läkare får kännedom om vilka läkemedel du använder just nu minskar risken för att du får för många läkemedel och att de inte passar ihop med varandra.

Fråga din läkare om råd

Läkemedel är till för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. Men alla läkemedel har biverkningar och ibland kan biverkningarna göra större skada än vad läkemedlet gör nytta. Det finns också tillfällen då fysisk aktivitet kan vara den bästa behandlingen för dig. Därför gäller det att du och din läkare utvärderar och anpassar behandlingen för att få bästa effekt.

Det är viktigt att du inte på eget initiativ slutar ta ett läkemedel, eller ändrar dosering, för att det till exempel ger biverkningar. Prata med din läkare, så kan ni tillsammans hitta en bra lösning.

Frågor du kan ställa till din läkare

 • Varför får jag det här läkemedlet?
 • När och hur ska jag ta läkemedlet?
 • Hur länge ska jag ta läkemedlet?
 • Kan jag ta läkemedlet ihop med andra läkemedel eller naturläkemedel?
 • Vilka eventuella biverkningar kan jag få?
 • Hur och när ska läkemedlet följas upp?
 • Finns det läkemedel på min lista som jag inte längre ska använda?

Guide för säkrare läkemedelsanvändning

Världshälsoorganisationen, WHO, har tagit fram en guide som innehåller fem steg för säkrare läkemedelsanvändning.

Kontakta Läkemedelsupplysningen

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 (helgfria vardagar mellan klockan 8.00 och 18.00).

Du kan också alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek.

Till toppen av sidan