AKTUELLT

Hälsosamtalen förlänger liv – allt började i Habo

Innehållet gäller Jönköpings län

Det var först på 80-talet som sjukvården enligt lag skulle börja arbeta med att förebygga sjukdomar, och inte bara behandla dem. I Habo tog läkaren Hans Lingfors det på allvar och uppfann tillsammans med några kollegor konceptet hälsosamtal. Idag ser vi resultatet, bättre överlevnad i Jönköpings län än rikssnittet.

Äldre man med ett bowlingklot
Josef Dögl i Habo är tacksam att han blev kallad på hälsosamtal på 80-talet, något han tror bidragit till hans hälsa idag. Bowling är en av favoritsysselsättningarna.

Josef Dögl var en av de män som fick komma på hälsosamtal i pilotprojektet. Han är idag 75 år och lever ett aktivt och friskt liv i Källebäcken norr om Habo. Lugnt hemmaliv varvas med bowling och körsång. Men det hade kunnat se annorlunda ut om han inte fått rejäla påstötningar om att sluta röka under samtalet för 35 år sedan.

– Mitt höga blodtryck och höga kolesterolvärden kom som en total överraskning, berättar han. Man fick en tankeställare. I 40-årsåldern trodde jag fortfarande att jag var odödlig.

Under och efter hälsosamtalet blev han uppmuntrad att sluta röka, men det tog sin tid, närmare fem år.

– Jag försökte också leva lite sundare. Jag tror att hälsosamtalet betyder något för hur jag lever idag.

Sa nej till vodka

Josef Dögl är agronom och har ett konsultföretag som lär ut hur man odlar kvalitetspotatis som kan användas till exempelvis chips och pommes frites. Under 80-talet reste han mycket i Östeuropa och Ryssland, och affärerna gjordes alltid efter några glas vodka.

– Jag hade inga stora problem med spriten men behövde dra ner under resorna. Det var en kulturell press. Till slut förstod de att ett nej var ett nej när de ville fylla på glaset, men det tog tid.

Efter hälsosamtalet följdes hans hälsa upp av en och samma läkare, Lars-Göran Persson. Det var Lars-Göran Persson, Kjell Lindström och Hans Lingfors som startade hälsosamtalen. Nu har Hans Lingfors tillsammans med Lars-Göran Persson studerat långtidseffekterna av samtalen och menar att det har stor betydelse att de följs upp.

– Det är meningen att de ska vara en integrerad del i den ordinarie vården, säger han.

Lägre dödlighet

Långtidsstudien, som publicerades i den medicinska tidskriften British Medical Journal i januari 2019, visar att bland de 652 som deltog i pilotprojektet i Habo 1985, var dödligheten 25 år senare 43 procent lägre jämfört med motsvarande åldersgrupp i övriga Sverige.

– Det är väldigt positivt att se att det verkligen funkar i verkliga livet på riktiga människor, säger Hans Lingfors.

Hans Lingfors är idag pensionär men arbetar fortfarande på timmar med forskning inom Region Jönköpings län. Han har arbetat 32 år som distriktsläkare i Habo.

– Jag har alltid varit intresserad av effekterna av fysisk aktivitet, och hur det påverkar kroppen, berättar han. Själv höll jag på med friidrott, fotboll, ishockey, handboll och bordtennis när jag var ung. Ibland körde jag tre idrotter samma dag.

Män dog i förtid

Skälet till att bara män kallades till hälsosamtalen i Habo var den kraftiga ökning av hjärt-kärlsjukdomar och cancer som konstaterats hos män i västvärlden under 60- och 70-talen.

– Vi såg ett mönster, män dog i större utsträckning i förtid – de dog i snitt sex år tidigare än kvinnor. Nu har skillnaden minskat till fyra år.

Männen uppmuntrades under samtalet att träna mer och äta mer fibrer och grönsaker. En del fick gå matlagningskurser i landstingets regi och andra fick gå sluta-röka-kurser.

År 2012 började Region Jönköpings län erbjuda alla hälsosamtal det år de fyller 40, 50 och 60 och från 2015 även vid 70 års ålder.

Efter hand har allt fler landsting och regioner i Sverige följt efter och idag erbjuder en tredjedel av landets regioner alla patienter hälsosamtal när de fyller jämnt, ofta från 40 år och uppåt. I en del regioner får föräldrar komma på hälsosamtal när barnet fyller ett år. Fler regioner står i startgroparna för att införa hälsosamtal.

Bowling och kör

Nu i vår blir Josef Dögl 75 år. Han håller på att avveckla sitt företag. Han och hans fru har sammanlagt sex barn, egna, bonusbarn och flera barnbarn. Ibland kör han folkrace. Idag tränar Josef på gym och bowlar flera gånger i veckan. Han är med i Fagerhults korplag. Han är också med i manskören SB –sångbröderna. De ses en gång i veckan.

– Den kören är 100 år gammal. Och nästan alla som är med i den är lika gamla, skrattar han. Körsång är också hälsofrämjande, och vi behöver fler som vill vara med och sjunga. Jag mår som en prins!

Även Hans Lingfors själv har ändrat sina levnadsvanor under åren.

– När det gäller maten äter jag mer hälsosamt, till exempel blir det bara rött kött en gång i veckan.

Läs mer om hälsosamtal

Till toppen av sidan